Herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson är kritisk mot sig själv efter ordkriget med Bojan Djordjic i TV6 och Viasats EM-kvalstudio. På en pressträff meddelar Andersson att han har försökt få tag på Djordjic i förhoppningen om att få be om ursäkt kring frågan vilka tv-experten representerar.
– Jag tänkte verkligen ingenting på hans ursprung, säger förbundskaptenen.

Janne Andersson och Bojan Djordjic hamnade i ordbråk under måndagskvällen. I en uppmärksammad tv-intervju rök förbundskaptenen och tv-experten ihop där Janne Andersson reagerade på ett sätt som han inte gjort tidigare. Dagen efter bråket anordnade Svenska Fotbollförbundet en presskonferens med förbundskaptenen, där han var grymt besviken på hur han hanterat intervjun.

– Jag är jättebesviken på mig själv. Jag är en vanlig människa med känslor, men det var jättedåligt av mig, säger Janne Andersson.

Den fråga från Bojan Djordjic som var uppståndelsen till det hela löd: ”Glädjande med Jesper Karlsson idag. Jag vill inte vara för negativ i  min fråga men åtta minuter på två matcher. Hur är tanken med honom med tanke på att han är i sin livs form? Han ger dig något extra”.

Förbundskapten Janne Andersson blev uppenbart missnöjd med frågan men svarade först lugnt och klart innan han brusade upp. På tisdagens pressträff meddelar Janne Andersson att han sett intervjun igen, och att han inte är stolt över sin reaktion.

– Det är ju ingen dum fråga från Bojan egentligen. Jag var så glad för Jesper Karlssons skull, och Anthonys (Elanga) skull och alla. Jag var så glad. Så jag var inte förberedd på den här frågan. Det slår slint på något sätt, och jag fick inte ihop det, säger förbundskaptenen på pressträffen.

Det som kanske gett mest uppståndelse är en situation i slutet av intervjun. Bojan Djordjic riktar sig till Janne Andersson och säger att han representerar tio miljoner människor. Förbundskaptenen kontrade med att fråga: ”Vem representerar du?”.

För den Jugoslavien-födde Bojan Djordjic verkade frågan bli personlig baserat på hans ursprung. Djordjic förklarade i studion efter bråket att han var besviken över förbundskaptenens sätt att ställa den frågan på. Djordjic svarade dessutom i diskussionen: ”Vill du att jag ska svara att jag representerar Serbien?”. Men på tisdagens pressträff förklarar åtminstone Janne Andersson att han absolut inte syftade på något sådant i sin fråga vem Djordjic representerade. Utan att han hade sina tankar på något annat.

– Jag vill gärna prata mer med Bojan om detta. Jag vill verkligen vara tydlig med att jag inte tänkte något på hans ursprung. När jag frågade vilka han representerade så var det ’spelare’, ’ledare’, ’supporter’ eller ’expert’ som jag tänkte i mitt huvud, absolut ingenting annat, säger Janne och fortsätter:

– Jag är jätteledsen för att han tolkade det så. I mitt ledarskap är tamejfan alla lika mycket värda, oavsett kön, bakgrund och på alla andra sätt. Jag hoppas att vi kan ta bort den diskussionen och istället hålla fast vid att jag överreagerade på frågan istället, för det gjorde jag.

Förbundskapten Andersson har uppenbart försökt att nå Bojan Djordjic via flera kontaktvägar. Men den tidigare spelaren och nuvarande experten har inte svarat. Janne Andersson menar att om Djordjic tog illa vid sig av kommentaren gällande vilka han representerar så vill förbundskaptenen be om ursäkt. Men i övrigt anser inte Andersson att det finns något från tv-intervjun att be om ursäkt för, mer än att han skäms över sitt beteende.

– Om han (Bojan) tolkade det så med hans bakgrund, ursprung och så. Då vill jag be om ursäkt. Jag har skickat SMS och ringt men han har inte svarat, avslutar Janne Andersson på pressträffen.

Läs hela ordkriget mellan Bojan Djordjic och Janne Andersson här.

Uppdaterad 29 mars, 2023


Borussia Dortmund - Real Madrid
TV4 Play