Förbundskaptenen Janne Andersson och Bojan Djordjic bråkade i TV6/Viasat-studion i drygt tre minuter efter Sveriges seger mot Azerbajdzjan. En händelse i live-tv som skakar fotbollssverige. Nedan redogör vi för hela konversationen och alla citat fotbollsprofilerna emellan.

Sveriges herrlandslag studsade tillbaka från förlusten mot Belgien i EM-kvalet genom att besegra Azerbajdzjan med 5-0. En helt okej insats från svensk del kryddades av ett par klassmål på slutet av Anthony Elanga och Jesper Karlsson. Den sistnämnda har varit en het potatis då många anser att AZ Alkmaar-yttern är Sveriges mest formstarka spelare just nu och att han bör ta en startplats i Janne Anderssons landslag. Med åtta minuter på planen mot Azerbajdzjan blev också resultatet ett drömmål med en frispark i den 88:e matchminuten.

Efter drömmålet skulle dock Karlsson hamna mitt emellan något helt annat (inte fysiskt). När experten Bojan Djordjic tog upp frågan om Karlsson till Janne Andersson tätt efter slutsignal så brusade förbundskaptenen upp. Profilerna hamnade i en diskussion i ett par minuter medan de fotbollsälskare som var kvar i tv-sofforna kunde titta på tillsammans med Sebastian Larsson, Fredrik Ljungberg och Niklas Jihde i EM-kvalstudion.

Intervjun

I EM-kvalstudion efter matchen mötte förbundskapten Janne Andersson upp Niklas Jihde, Sebastian Larsson, Fredrik Ljungberg och Bojan Djordjic i Viasat-studion. Programledaren Niklas Jihde började glatt med att nämna förbundskaptenens ”vinnarsteg” och fråga om känslorna kring segern.

– Av de sista sex matcherna har jag vunnit fem som förbundskapten, så det känns rätt så bra. Vi har ju fyra i rad innan Belgien-matchen och jag räknar ju alla matcher, säger Andersson när han kommer in i studion.

Redan med sina första steg in i studion gick det att skönja en pressad förbundskapten med lite av taggarna utåt. De senaste dagarna efter matchen mot Belgien har varit fyllda av kritik mot Janne Andersson och hans landslag. En av de som har varit kritiska är Viasat-experten Bojan Djordjic, framför allt över valet att inte spela en av landets mest formstarka spelare: Jesper Karlsson. Efter 5-0-segern mot Azerbajdzjan skulle Karlsson bli en snackis för sitt frisparksmål och Djordjic ville fråga Janne om hans syn på Karlssons kvaliteter.

– Glädjande med Jesper Karlsson idag. Jag vill inte vara för negativ i min fråga men åtta minuter på två matcher. Hur är tanken med honom med tanke på att han är i sin livs form? Han ger dig något extra, säger Bojan Djordjic.

Förbundskaptenen svarar:

– Jag vet inte om han är i sin livs form. Han har gjort det bra den senaste tiden, innan var han skadad i fem månader och gjorde knappt några poäng alls. Nu har han varit bra de senaste månaderna. Jag hade ett bra snack med honom igår. När jag satte in Anthony idag sa jag åt honom ”säg åt Jesper att sätta frisparken i första krysset” och det gjorde han, och jag är jätteglad för det, säger Andersson och fortsätter:

– Sen kan vi diskutera val av spelare och det kan vi hålla på med hela j*vla natten. 

Bojan Djordjic bryter in.

– Ja, men jag tänker din syn på honom. Det är inte populistiskt utan jag tycker bara att han är fantastisk.

Janne Andersson tar över och börjar ilskna:

– Ja men då ska inte Alexander Isak eller Viktor Gyökeres spela. Vem ska inte spela då? Vem ska inte spela? Vem ska inte spela?

Bojan Djordjic:

– Åtta minuter på två matcher, Janne. För Jesper Karlsson, det är för lite. Det är ingenting personligt.

Janne Andersson:

– Jag får ta ut elva spelare, vem ska inte spela?, säger förbundskaptenen och pekar med fingret mot Djordjic.

Bojan:

– Man kan ändra formation. Man behöver inte spela 4-4-2. Spela 4-2-3-1, eller ge honom en halvtimme. 

Janne:

– Om du är förbundskapten så får du göra precis vad du vill. Ursäkta mig, du får göra precis vad f*n du vill när du är förbundskapten. Jag orkar inte med det tjatet. 

Bojan:

– Men jag är inte förbundskapten. Varför är det personligt? Du kom precis och sa att du har vunnit fem av sex matcher.

Janne tar ton och viftar med handen.

– Nej, fyfan. Vi har vunnit med 5-0 och så står du och gnäller.

Bojan:

– Jag gnäller inte.

Janne:

– Jo, du gnäller. Han kommer in och gör mål och det är jätteroligt. Stå och gnäll. Det är så här att när jag kommer hit till den här studion så har du stått här och tjatat innan och så kommer jag hit. Jag kommer inte hit fler gånger för jag orkar inte stå och prata med dig. Det är så jävla dåligt, ni är fyra man som konfronterar mig med frågor efter en match som vi har vunnit med 5-0. 

Bojan:

– Men du börjar ju defensivt med att du har vunnit fem av de sista sex matcherna. Som förbundskapten måste du stå här. Du representerar tio miljoner människor och du hoppar på någon som är yngre.

Janne:

– Vad representerar du då? Vad representerar du?

Bojan:

– Sverige såklart. Varför skulle jag inte göra det?

Janne:

– Åh fan.

Bojan:

– Vad? Vad är det för grej? Ska jag säga någonting annat? För vem skulle jag representera annars?

Janne:

– Bra bra. För du har ju varit tränare på högsta nivån.

Bojan:

– Och du har ju varit spelare på högsta nivån, eller hur?

Janne:

– Nä fyfan vad dåligt. Det är så dåligt! Du snackar skit efter en match som vi vinner med 5-0.

Bojan:

– Och du pratar för mycket just nu. Du blir aggressiv. Varför? Vem ska jag representera annars? Vilket annat land? Serbien? Ville du säga det eller? Är det vad du försöker säga? Jävligt dåligt svar faktiskt. ”Vilka representerar du?”.. Jag representerar dig lika mycket som alla andra, det har du också glömt. Och det där svaret kommer jag inte heller glömma. Dåligt, och lågt av en förbundskapten att säga det som du sa nu.

Niklas Jihde bryter in:

– Nu tar jag en fråga istället. 

Janne:

– Prata du, jag bara tittar på honom (pekar på Djordjic).

Niklas Jihde:

– Vad är du mest nöjd med i matchen?

Janne Andersson tar till orda innan han lämnar studion:

– Nej jag är inte nöjd med nånting ju. Det är helkasst ju. Jag skulle ha spelat Jesper Karlsson i tio minuter till så hade alla varit nöjda. Det är så tråkigt. Om jag kommer hit och har förlorat med 3-0, då förstår jag om jag behöver vara defensiv och prata. Nu vinner vi med 5-0 och då ska jag vara defensiv. Ni står fyra man och konfronterar mig med frågor. Fy f*n vad dåligt. Tack för idag. Vi ses en annan dag, hej hej!

Niklas Jihde skickade tv-tittarna till en intervju med Victor Nilsson Lindelöf direkt efter tjafset. Med några minuters uppehåll fick sedan de två andra experterna i studion tycka till om situationen. Viaplay-studion, med Bojan Djordjic i spetsen, var dock tydliga med att de inte ville prata om Janne när han inte var närvarande i studion, även Fredrik Ljungberg och Sebastian Larsson fick kommentera situationen.

– Jag blev chockad. Jag har varit med i den här branschen i 20-25 år. Jag tror aldrig att jag har sett något liknande, sa experten tillika tidigare landslagskaptenen Fredrik Ljungberg i Viaplay-studion efter bråket.

– Det är inte en Janne som jag känner igen, fyllde den tidigare landslagskaptenen Sebastian Larsson i.

I den hätska diskussionen pratade Djordjic och Andersson i mun på varandra, vilket innebär att vissa ord och meningar kan ha fallit bort i texten ovan. Texten ska vara en text som skapar en bild av diskussionen, inget annat. EM-fotboll.se är opartiska i diskussionen och situationen som uppstod.

Uppdaterad 28 mars, 2023