Gårdagens åttondelsfinal mellan Schweiz och Frankrike bjöd på turneringens första straffläggning, någonting som blir möjligt nu när turneringen går in i sitt slutskede och varje möte måste få fram en vinnare. Janne Andersson avslöjade sin taktik inför en möjlig straffläggning under en av helgens presskonferenser.

Förbundskaptenen kommer att skapa en lista där han rankar samtliga spelare från 1 till 23 i den ordning som de kommer att få frågan om att lägga en möjlig straff. Skulle en spelare tacka nej går Janne vidare på sin lista. Att få frågan kan sätta en del press på spelaren att prestera, men Andersson förtydligar att han inte vill att spelarna ska ta på sig skulden om straffen inte skulle sitta.
– Jag tar ut den som ska slå straffen och jag tar ansvar för om den spelaren missar, säger han.

Emil Forsberg är ett namn som lär återfinnas högt upp på Jannes lista. Leipzig-stjärnan satte straffen mot Slovakien som gav laget den viktiga trepoängaren i gruppspelet. Dessutom blev han dubbel målskytt mot Polen. Under VM för tre år sedan var Andreas Grankvist, som återfinns i EM-truppen men inte fått någon speltid, den som fick ta lagets straffar. Att Janne skulle plocka in honom i dagens match för att finnas tillgänglig vid en eventuell straffläggning är ingenting som Andersson funderat på.

 

Spelarnas tankar om straffläggningar

Redan i förra veckan fick såväl spelare som ledare en hel del frågor kring en möjlig straffläggning. Målvakten Robin Olsen meddelade här att han inte brukar träna straffar och att han hoppas att man ska kunna avgöra matchen tidigare än så.
– Jag brukar inte träna straffar, det är väl mer att målvaktsgruppen har våra genomgångar och går igenom det vi behöver. Förhoppningsvis kan vi ta med det in i match, sen hoppas jag att vi kan avgöra det tidigare men om det behövs hoppas jag att tränarna gjort oss så förbereda som möjligt, säger han på frågan om en eventuell straffläggning.

Han berättar även att han helst inte vill veta för mycket om de möjliga straffläggarna i motståndarlaget.
– Jag går helst på känsla när det gäller straffar, säger Robin Olsen.

Varken Dejan Kulusevski eller Marcus Danielson ser några problem i att lägga straffar under slutspelet, men fördrar även de att inte träna på straffar.
– Om du känner sig säker på att ta en straff, då tycker jag att man ska ta en straff, säger Kulusevski.

Uppdaterad 3 september, 2021