Expekt

Kasper Hjulmand blev inte en vinnande förbundskapten i sin andra EM-premiär. Efter 1-1 mot Slovenien fick förbundskaptenen inta podiet för presskonferens i Stuttgart där han pratade om insatsen och om nyckelspelaren Christian Eriksen. 

Det var nära dansk seger i Stuttgart i den danska EM-premiären 2024. Men efter att Erik Janza satt ett drömmål för Slovenien slutade matchen 1-1 i Grupp C. Efter det oavgjorda resultatet, där Danmark ledde i 60 minuter, var förbundskapten Kasper Hjulmand missnöjd över att tappa ledningen.

– Jag tycker att vi hade en bra halvlek och fick en bra start. Men Slovenien var bra i andra, jag vet inte om vi tappade orken men vi spelade med för lite intensitet. Jag tycker ändå att vi hade bra kontroll i stora delar men vi tappade intensiteten i andra halvlek och var lite för passiva, säger Hjulmand på den efterföljande presskonferensen i Stuttgart och fortsätter:

– Har man 1-0 för länge så kan det bli så här. 2-0 är så viktigt, vi pratade om det i pausen. Att vi behövde få in 2-0. Det är synd att vi inte kunde sätta dit det målet för att stänga matchen.

Inför matchen var det danska supportrar och journalister som var tveksamma om Christian Eriksen skulle spela från start på grund av hans bristande speltid i Manchester United i slutet på säsongen. Men Eriksen fick starta och han visade direkt vad han gick för med ledningsmålet till 1-0. Han blev dessutom matchens lirare, och var farlig med sin högerfot på fasta situationer.

– Jag har aldrig tvivlat på Christian som fotbollsspelare. Han är en naturlig ledare som styr rytmen. Han är hjärtat i vårt lag, säger Kasper Hjulmand på presskonferensen.

Många minns att Christian Eriksen för tre år sedan, i EM-premiären mot Finland, fick hjärtstopp och låg livlös på planen. Att han är tillbaka i EM-spel och fick göra sitt första EM-mål var något alldeles extra.

– Det är en annorlunda historia som jag har men det är inget jag tänker på. Det är alltid speciellt att spela ett EM för Danmark och jag är glad över att vara tillbaka. Jag har aldrig gjort mål i EM tidigare så jag var glad för det, säger Eriksen på presskonferensen efter match och avslutar:

Det hade varit mycket roligare med tre poäng men det här är ett wake up-call för oss, inför kommande matcher.

Rasmus Höjlund, som startade för Danmark och som är lagkamrat med Eriksen i Manchester United till vardags, var glad över att se Eriksens mål efter 17 minuter.

– Jag är så glad för hans skull, speciellt efter det som hände förra Europamästerskapet. Det är en speciell historia och han är en speciell spelare, säger Höjlund i mixade zonen och fortsätter:

– Vi är nära och träffas ofta utanför planen hemma i Manchester. Jag är väldigt nära hans familj också.

Uppdaterad 16 juni, 2024