Idag tog förbundskaptenen Janne Andersson ut sin landslagstrupp till sommarens EM. Som väntat så fanns inte Zlatan Ibrahimovic med i truppen efter han för några dagar sedan meddelade att hans skada sätter stopp för spel. Men med i den till EM utökade truppen finns lagkaptenen Andreas Granqvist som under en längre period varit skadedrabbad. 

Uefa har till följd av pandemin bestämt att alla nationer får ta med sig 26 spelare i sina trupper istället för tidigare 23. Detta har öppnat upp platser för ytterligare spelare att få vara med i mästerskapet. En spelare som Janne Andersson valt att plocka ut som extra spelare är lagkaptenen Andreas Granqvist. Han har varit skadedrabbad och inte spelat mycket fotboll det senaste året. Men förbundskaptenen Janne Andersson valde ändå att plocka med Granqvist i truppen.

– Det är en trupp som jag tycker är bra sammansatt, vi tillsammans de 26 spelarna ska kunna göra ett bra mästerskap. Det är en trupp med flera unga spelare som är med för att de är tillräckligt bra och inte bara för att se och lära, säger förbundskaptenen Janne Andersson på pressträffen.

– Hade jag bara kunnat ta ut 23 spelare hade inte Andreas Granqvist blivit uttagen. Men nu när jag kan ta ut tre extra spelare så är det fullständigt självklart att ta med Andreas Granqvist i truppen. Han är en jätteviktigt truppspelare, säger Janne Andersson

Sveriges trupp till EM 2021

Målvakter

Robin Olsen, Everton
Kristoffer Nordfeldt, Gençlerbirligi
Karl-Johan Johansson, FC Köpenhamn

Backar

Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United
Pontus Jansson, Brentford
Marcus Danielson, Dalian
Andreas Granqvist, Helsingborgs IF
Martin Olsson, BK Häcken
Filip Helander, Rangers
Mikael Lustig, AIK
Emil Krafth, Newcastle
Ludwig Augustinsson, Werder Bremen

Mittfältare

Albin Ekdal, Sampdoria
Sebastian Larsson, AIK
Kristoffer Olsson, Krasnodar
Viktor Claesson, Krasnodar
Dejan Kulusevski, Juventus
Emil Forsberg, RB Leipzig
Mattias Svanberg, Bologna
Ken Sema, Watford
Jens Cajuste, Midtjylland
Gustav Svensson, Guangzhou

Anfallare

Alexander Isak, Real Sociedad
Robin Quaison, Mainz
Marcus Berg, Krasnodar
Jordan Larsson, Spartak Moskva

Det svenska landslaget samlas måndagen den 24 maj. EM inleds sedan för Sverige den 14 juni när man möter Spanien. Sedan väntar match mot Slovakien den 18 juni och sista gruppspelsmatchen är mot Polen den 23 juni.

Uppdaterad 6 oktober, 2021