Svenska Fotbollförbundet och Janne Andersson har kommit överens. Om Sverige missar EM 2024 i Tyskland lämnar förbundskaptenen landslaget i november månad.

Under måndagseftermiddagen kom ett meddelande från Svenska Fotbollförbundet. På sin hemsida ville man tydliggöra kring Janne Anderssons framtida situation som svensk förbundskapten för herrlandslaget, och även huvudpersonen själv ville klargöra saker och ting. Om Sverige missar EM, vilket är högst sannolikt, kliver förbundskapten Andersson av i november, något som varit bestämt sedan 2020 enligt förbundets avtal.

– Det enda som funnits i mitt huvud är att vi ska till EM, men efter förlusten mot Österrike kom frågor om min framtid och därför vill vi redan nu vara tydliga med vad som gäller, säger Janne Andersson till förbundets hemsida och fortsätter:

– Min tanke är fortfarande att vi ska ta oss till EM, vi ska göra allt för att ta den möjligheten och det är tre kvalmatcher kvar i höst.

För Svenska Fotbollförbundets del har man en nytillträdd generalsekreterare i Andrea Möllerberg från och med 1 november, där hon och förbundsstyrélsen får chansen att rekrytera en ny förbundskapten framöver.

– Det är bra att detta klargörs. Nu vet alla vilka förutsättningar som gäller och arbetet med att rekrytera en ny förbundskapten, när det är dags, kommer att ledas av SvFF:s nya generalsekreterare Andrea Möllerberg och Förbundsstyrelsen, kommenterar SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt till förbundets hemsida.

Gällande den assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren så har han samma förutsättningar som Janne Andersson, där avtalet sträcker sig till EM 2024. Missar man detta så blir det avgång redan i november 2023, efter EM-kvalets slut. Det innebär att det kan bli några matcher utan betydelse för förbundskaptensduon, där det blir en typ av avtackning. Detta istället för att exempelvis rekrytera en ny förbundskapten under denna sidan nyår, såvida inte Sverige skulle nå EM på ett smått mirakulöst vis.

Sverige har tre matcher kvar i EM-kvalet, en i oktober och två i november månad. I oktober kan redan missat EM-slutspel vara ett faktum efter bortamatchen mot Belgien den 16 oktober.

Uppdaterad 2 oktober, 2023