Expekt

I åttondelsfinalen i EM 2024 mellan Turkiet och Österrike, blev den turkiske mittbacken Merih Demiral hjälte genom att göra båda målen i Turkiets 2-1-seger. Men det var inte bara hans prestation på planen som fångade uppmärksamhet. Efter sitt andra mål firade Demiral med en kontroversiell gest som väckt stor debatt och ledde till att Uefa har inlett en utredning.

Demiral firade sitt andra mål genom att nypa ihop tummen, långfingret och ringfingret, en symbol som ofta associeras med Grå vargarna, en ultranationalistisk och högerextrem organisation i Turkiet. Gesten är förbjuden i Österrike sedan 2019 och har även diskuterats som förbjuden i Tyskland, där sommarens mästerskap spelas.

Tyska tidningar har gått ut och kommenterat händelsen som skandal, och påpekat att vargsymbolen är kontroversiell på grund av dess koppling till högerextremism. TV4s expert

Jona Källgren förklarade att Grå vargarna beskrivs som en terroristorganisation och att gesten är särskilt kontroversiell i Tyskland, där det bor en stor del kurdisk befolkning, vilka är organisationens huvudmotståndare.

Merih Demiral själv avfärdade kritiken och menade att gesten inte hade något hemligt budskap. ”Den handlar om den turkiska identiteten. Jag är väldigt stolt över att vara turk. Jag kände det till fullo efter andra målet och då landade det i att jag gjorde den gesten,” sa han efter matchen. Han betonade att det bara handlade om att visa sin stolthet och glädje i stunden.

Uefa inledde snabbt en utredning om ”olämpligt beteende” och den tyska inrikesministern Nancy Faeser uttalade att gesten inte har någon plats på tyska arenor, och att det inte är acceptabelt att använda EM som en plattform för att sprida rasism.

Turkiets utrikesdepartement reagerade starkt på Uefas utredning och kallade den ”oacceptabel”. I ett uttalande på sin hemsida menade de att alla som gör gesten inte kan beskrivas som extremhögerextremister och att gesten inte är förbjuden i Tyskland. 

Turkietkännaren Ekim Caglar kommenterade att gesten ligger i linje med Demirals tidigare ställningstaganden och att han tidigare gjort militärhälsningar för att visa sympati med den turkiska armén.

Medan utredningen pågår och Uefa överväger eventuella straff, fortsätter debatten om vargsymbolens plats i internationella sportevenemang. Turkiet förbereder sig nu för kvartsfinalen mot Nederländerna, men kontroversen kring Demirals målgest kommer sannolikt att hänga kvar under resten av mästerskapet.

Uppdaterad 3 juli, 2024