Bayern München, officiellt FC Bayern München, är en av de mest framstående fotbollsklubbarna i världen. Med en historia som sträcker sig över mer än ett århundrade, har klubben haft en betydande inverkan på både tysk och internationell fotboll. En av de mest prestigefyllda prestationerna för varje europeisk fotbollsklubb är att vinna UEFA Champions League, och Bayern München har haft äran att lyfta denna trofé flera gånger.

Bayern Münchens första Champions League-titel

Bayern München vann sin första Champions League-titel 1974. Dåvarande turneringen hette Europacupen, och det var först 1992 som den bytte namn till UEFA Champions League. 1974 var året då Bayern München började sin dominans i europeisk fotboll. De besegrade Atlético Madrid i finalen som spelades på Heysel Stadium i Bryssel, Belgien. Efter att ha spelat 1-1 i den första matchen, vann Bayern München returmatchen med 4-0.

Upprepade framgångar på 1970-talet

Efter sin första seger i Champions League, fortsatte Bayern München att dominera turneringen. De vann titeln igen 1975 och 1976, vilket gjorde dem till den tredje klubben att vinna turneringen tre år i rad. 1975 besegrade de Leeds United i finalen med 2-0, och 1976 besegrade de Saint-Étienne med 1-0.

Åter till toppen på 2000-talet

Efter en lång period utan att vinna Champions League, återvände Bayern München till toppen av europeisk fotboll på 2000-talet. De vann sin fjärde Champions League-titel 2001 i en final mot Valencia. Matchen slutade 1-1 efter förlängning och Bayern München vann på straffar med 5-4.

Senaste Champions League-titlarna

Bayern München fortsatte att visa sin styrka i europeisk fotboll genom att vinna Champions League igen 2013 och 2020. 2013 besegrade de Borussia Dortmund i finalen med 2-1. 2020, mitt under den globala pandemin, besegrade de Paris Saint-Germain i finalen med 1-0. Denna seger var särskilt betydelsefull eftersom det var första gången sedan 1996 som en klubb vann trippeln (ligan, cupen och Champions League) i Tyskland.

Bayern München har visat sig vara en kraft att räkna med i UEFA Champions League. Med sex titlar i bagaget är de en av de mest framgångsrika klubbarna i turneringens historia. Deras framgångar sträcker sig över flera decennier och visar klubbens bestående inflytande och dominans i europeisk fotboll.

Uppdaterad 25 oktober, 2023