Expekt

Uppdaterad 25 oktober, 2023

Chelsea Football Club, en av de mest framstående klubbarna i engelsk fotboll, har haft en lång och framgångsrik historia. En av de mest minnesvärda stunderna i klubbens historia är utan tvekan när de vann UEFA Champions League. I denna artikel kommer vi att dyka djupt in i de två tillfällen då Chelsea har lyckats vinna denna prestigefyllda titel.

När Chelsea vann Champions League för första gången

Chelsea vann UEFA Champions League för första gången den 19 maj 2012. Finalmatchen spelades på Allianz Arena i München, Tyskland. Det var en intensiv match mot Bayern München, en av de mest framstående klubbarna i europeisk fotboll. Efter en mållös första halvlek, tog Bayern ledningen i den 83:e minuten genom Thomas Müller. Men Chelsea svarade snabbt med en kvittering från Didier Drogba i den 88:e minuten, vilket tog matchen till förlängning och slutligen straffsparkar.

I straffsparksläggningen visade Chelsea sin styrka och beslutsamhet. Målvakten Petr Čech räddade två straffar och Didier Drogba satte den avgörande straffen som säkrade Chelseas första Champions League-titel. Denna seger var extra speciell eftersom Chelsea blev den första Londonklubben att vinna Champions League. På tränarbänken stod Roberto Di Matteo som tagit över efter att André Villas-Boas fått sparken under säsongen. Champions League-finalen 2011/12 anses vara ett av de större finalrånen i turneringens historia då hemmalaget från München dominerade matchen från första till sista stund men där man inte kunde knyta ihop säcken på sin hemmaarena.

När Chelsea vann Champions League för andra gången

Chelsea vann sin andra Champions League-titel den 29 maj 2021. Finalen spelades på Estádio do Dragão i Porto, Portugal. Motståndet stod Manchester City för, en annan engelsk klubb som hade varit mycket framgångsrik under de senaste åren. Chelsea vann matchen med 1-0, tack vare ett mål av Kai Havertz i den 42:a minuten. Detta var Havertz första mål i Champions League och det kunde inte ha kommit vid en bättre tidpunkt.

Målvakten Édouard Mendy spelade en nyckelroll i Chelseas seger. Han höll nollan och gjorde flera viktiga räddningar, vilket bidrog till att Chelsea kunde hålla sin ledning och vinna matchen. Denna seger var en bekräftelse på Chelseas styrka och framgång under säsongen 2020-2021, under vilken de också vann UEFA Super Cup.

Även under säsongen 2020/21 så fick den ordinarie tränaren, Frank Lampard, sparken vilket innebar att Thomas Tuchel kom in efter halva säsongen och tysken tog Chelsea till sin andra CL-titel. Historien upprepade sig då exakt samma sak hände vid första CL-titeln 2011/12 när Roberto Di Matteo ersatte André Villas-Boas mitt i säsongen och förde Chelsea till Champions League-titeln.

Chelseas segrar i Champions League 2012 och 2021 markerar två av de mest framstående ögonblicken i klubbens historia. Dessa segrar visar klubbens förmåga att konkurrera på högsta nivå och vinna de mest prestigefyllda titlarna i europeisk fotboll. De är bevis på Chelseas styrka, beslutsamhet och framgång.