Expekt

Uppdaterad 25 oktober, 2023

Internazionale, eller Inter som de ofta kallas, är en av de mest framstående fotbollsklubbarna i Italien och Europa. De har en rik historia av framgångar, inklusive flera segrar i den prestigefyllda Champions League. Denna artikel kommer att fokusera på de tillfällen då Inter har lyckats vinna denna eftertraktade turnering.

När vann Inter sin första Champions League-titel?

Inter vann sin första Champions League-titel, då känd som Europacupen, säsongen 1963/1964. Det var under ledning av den legendariska tränaren Helenio Herrera, som var känd för sin ”catenaccio”-stil, ett defensivt taktiskt system som betonade stark organisation och disciplin. Inter besegrade Real Madrid i semifinalen och mötte sedan Real Madrid i finalen som spelades på Praterstadion i Wien, Österrike. Inter vann matchen med 3-1, med mål från Sandro Mazzola, Aurelio Milani och en självmål från Real Madrids försvarare Fernando Serena.

Andra Champions League-titeln

Efter framgången i 1964 lyckades Inter upprepa bedriften året efter, säsongen 1964/1965. Återigen under ledning av Herrera, lyckades Inter navigera genom turneringen och nå finalen som spelades på deras hemmaplan, San Siro i Milano. I finalen mötte de Benfica från Portugal. Tack vare ett mål av Jair da Costa vann Inter matchen med 1-0 och säkrade sin andra raka Champions League-titel.

Lång väntan på tredje titeln

Efter deras framgångar på 1960-talet, dröjde det länge innan Inter skulle smaka på Champions League framgång igen. Trots att de hade flera starka lag och framstående spelare under åren, lyckades de inte vinna turneringen igen förrän säsongen 2009/2010. Det var under ledning av den karismatiske portugisiske tränaren José Mourinho. Inter besegrade Barcelona i semifinalen i en av de mest minnesvärda matcherna i turneringens historia, och gick sedan vidare till finalen där de mötte Bayern München. Inter vann matchen med 2-0, med mål från Diego Milito, och säkrade därmed sin tredje Champions League-titel.

Inter har sedan dess inte lyckats vinna Champions League, trots att de har haft flera starka lag och framstående spelare. Men med deras rika historia och tradition av framgång, kan det bara vara en tidsfråga innan de återigen står på toppen av europeisk fotboll.