Expekt

Uppdaterad 25 oktober, 2023

Liverpool Football Club, med sin rika historia och tradition, har en imponerande meritlista när det kommer till Champions League, den mest prestigefyllda klubbturneringen i europeisk fotboll. Med sina sex titlar är Liverpool en av de mest framgångsrika klubbarna i turneringens historia. Nedan följer en detaljerad genomgång av de tillfällen då Liverpool har vunnit Champions League.

Liverpools första Champions League-titel: 1977

Liverpool vann sin första Champions League-titel, då känd som Europacupen, 1977. I finalen, som spelades på Stadio Olimpico i Rom, besegrade de tyska laget Borussia Mönchengladbach med 3-1. Målen för Liverpool gjordes av Terry McDermott, Tommy Smith och Phil Neal.

Andra och tredje titeln: 1978 och 1981

Ett år efter sin första triumf, 1978, lyckades Liverpool försvara sin titel. De besegrade Club Brugge från Belgien med 1-0 på Wembley Stadium i London. Målet gjordes av Kenny Dalglish. Liverpool vann sin tredje titel 1981, efter att ha besegrat Real Madrid med 1-0 i finalen på Parc des Princes i Paris. Alan Kennedy var den enda målskytten i matchen.

Den dramatiska vinsten 1984

År 1984 vann Liverpool sin fjärde Champions League-titel i en dramatisk final mot AS Roma. Matchen, som spelades på Stadio Olimpico, samma stadion där Liverpool vann sin första titel, slutade 1-1 efter förlängning. Liverpool vann sedan på straffar med 4-2, med Alan Kennedy som slog in den avgörande straffen.

Miraklet i Istanbul 2005

Efter en tjugoen års lång väntan vann Liverpool sin femte Champions League-titel i en av de mest minnesvärda finalerna i turneringens historia. I finalen 2005, känd som ”Miraklet i Istanbul”, låg Liverpool under med 3-0 mot AC Milan i halvtid. Men de gjorde en otrolig comeback i andra halvlek och kvitterade till 3-3, med mål av Steven Gerrard, Vladimir Smicer och Xabi Alonso. Liverpool vann sedan på straffar med 3-2.

Senaste titeln: 2019

Liverpool vann sin senaste Champions League-titel 2019. I finalen besegrade de Tottenham Hotspur med 2-0 på Wanda Metropolitano i Madrid. Målen gjordes av Mohamed Salah och Divock Origi.

Liverpool Football Club har en stolt tradition i Champions League och har visat en otrolig förmåga att lyckas på den största scenen. Med sina sex titlar har de skapat oförglömliga minnen för sina supportrar och cementerat sin plats i fotbollshistorien.