Uppdaterad 16 oktober, 2023

Foto: Bildbyrån

Idag inleds slutspelet i Nations League, där de fyra främsta lagen ifrån höstens ligaspel gör upp om den allra första titeln. Lagen som är kvalificerade hit är de fyra nationer som under hösten vann sina grupper i ligans högsta division, där de allra bästa lagen gjorde upp mot varandra. Det svenska laget befann sig då i den näst högsta divisionen, men är som gruppsegrare redan nu klara för den högstaligan vid nästa upplaga som spelas.

Matcherna äger rum i portugisiska städerna Porto och Guimaraes och redan idag sker det första mötet mellan värdnationen och Schweiz. Vinnaren här avancerar till den stora finalen på söndag, samtidigt som förloraren får göra upp om tredjeplatsen. Vilka motstånd som väntar för lagen sedan avgörs under torsdagen så Nederländerna och England möts i den andra semifinalen.

Förutom ära får de fyra lagen åka hem från veckans slutspel med en rejäl vinstsumma som läggs till de redan utdelade pengarna för att ha vunnit sina respektive grupper under hösten. Vinnaren i helgen får ta emot en vinstsumma på 10,5 miljoner Euro, samtidigt som övriga lag får 9, 8 respektive 7 miljoner vardera.

Tidsmässigt kan det kännas konstigt att detta slutspelet spelas i samband med att övriga europeiska kval kämpar om en plats i det europeiska mästerskapet. Anledningen till att detta upplägg är möjligt är att de fyra finalisterna placerats i kvalgrupper med ett lag färre, vilket ger dem två färre kvalmatcher att spela. På så sätt kan såväl EM-kvalet som NL-slutspelet äga rum inom samma internationella matchdatum.

> Här kan du läsa mer om Nations League-slutspelet