Foto: BildbyrÄn

Idag inleds slutspelet i Nations League, dÀr de fyra frÀmsta lagen ifrÄn höstens ligaspel gör upp om den allra första titeln. Lagen som Àr kvalificerade hit Àr de fyra nationer som under hösten vann sina grupper i ligans högsta division, dÀr de allra bÀsta lagen gjorde upp mot varandra. Det svenska laget befann sig dÄ i den nÀst högsta divisionen, men Àr som gruppsegrare redan nu klara för den högstaligan vid nÀsta upplaga som spelas.

Matcherna Àger rum i portugisiska stÀderna Porto och Guimaraes och redan idag sker det första mötet mellan vÀrdnationen och Schweiz. Vinnaren hÀr avancerar till den stora finalen pÄ söndag, samtidigt som förloraren fÄr göra upp om tredjeplatsen. Vilka motstÄnd som vÀntar för lagen sedan avgörs under torsdagen sÄ NederlÀnderna och England möts i den andra semifinalen.

Förutom Àra fÄr de fyra lagen Äka hem frÄn veckans slutspel med en rejÀl vinstsumma som lÀggs till de redan utdelade pengarna för att ha vunnit sina respektive grupper under hösten. Vinnaren i helgen fÄr ta emot en vinstsumma pÄ 10,5 miljoner Euro, samtidigt som övriga lag fÄr 9, 8 respektive 7 miljoner vardera.

TidsmÀssigt kan det kÀnnas konstigt att detta slutspelet spelas i samband med att övriga europeiska kval kÀmpar om en plats i det europeiska mÀsterskapet. Anledningen till att detta upplÀgg Àr möjligt Àr att de fyra finalisterna placerats i kvalgrupper med ett lag fÀrre, vilket ger dem tvÄ fÀrre kvalmatcher att spela. PÄ sÄ sÀtt kan sÄvÀl EM-kvalet som NL-slutspelet Àga rum inom samma internationella matchdatum.

> HÀr kan du lÀsa mer om Nations League-slutspelet

Artikeln Àr skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
sofie@em-fotboll.se

>> LÀs mer om mig hÀr