Uppdaterad 12 juni, 2022

Sverige förlorade mot Norge i Oslo med 3-2. Erling Haaland blev än en gång matchavgörande för norrmännen efter två mål och en målgivande passning. Sverige kan nu inte vinna gruppen i Nations League och avancera till A-gruppen.

Under söndagskvällen så spelade Sverige den fjärde och sista Nations League-matchen under denna långa landslagssamling. För motståndet stod Norge i Oslo, där Sverige letade revansch efter förlusten på Friends Arena senast. Blågult formerade en spännande startelva och tvingades till en sen förändring där Ludwig Augustinsson kastade in handduken sent på grund av en muskelkänning. Gabriel Gudmundsson ersatte och fick därmed göra startdebut i landslaget.

Sverige skapade ett par farligheter tidigt där Robin Quaison var närmast att ge Blågult ledningen. Detta samtidigt som Norge även skapade någon farlig chans. Och det var också norrmännen som skulle ta ledningen, och än en gång så var det anfallsstjärnan Erling Haaland som blev sist på bollen. Forwarden nickade in 1-0 till Norge efter tio spelade minuter, inför ett glatt Ullevål.

Norge fick någon farlighet till och såg bekväma ut med matchbilden. Sverige hade svårt att äga boll i längre perioder och fick mestadels fokusera på försvarsspel. Men Blågult stack upp då och då och skapade lite farliga lägen i perioder, men utan resultat under den första halvtimmen. Sverige höjde sig helt klar under den andra halvan av första halvlek och var effektiva i att skapa lägen men inte lika effektiva framför målet. Första halvlek slutade 1-0 till Norge efter Haalands tidiga mål.

Andra halvlek

Det blev en tuff start även på andra halvlek för svensk del. Efter att Robin Olsen hamnat fel i en situation så pekade domaren på straffpunkten och Erling Haaland fick chansen att göra sitt andra mål i matchen. Den nyblivna Manchester City-spelaren gjorde inte heller några misstag och satte dit 2-0 för Norge. Haalands fjärde mål på två matcher mot Sverige, sitt andra på straff.

Sverige gjorde ett trippelbyte och kom in med pigga ben, inte minst från Viktor Gyökeres. Sverige skulle också få en reducering, drygt tio minuter efter kallduschen. Dejan Kulusevski trädde fram en fin boll centralt till Emil Forsberg som dunkade upp bollen i nättaket till 2-1.

Efter målet så var det dock Norge som tog över än mer och norrmännen kunde dessutom utöka sin ledning. Erling Haaland slog ett inlägg till anfallskollegan Alexander Sörloth som nickade in 3-1.

Sverige hittade en sen reducering genom Viktor Gyökeres efter att Norges målvakt och mittback krockade. Svenske forwarden kunde stöta dit 3-2 med en minut kvar, men målet kom för sent. Sverige hade för lite tid för att hitta en kvittering.

Norge och Erling Haaland i synnerhet förstörde Sveriges kväll. Norge vann med 3-2 efter två mål av Erling Haaland och ett mål av Alexander Sörloth. Emil Forsberg och Viktor Gyökeres gjorde Sveriges mål.

Blågults landslagssamling är nu över. Och med fyra matcher spelade så har Sverige inkasserat en seger och tre förluster. Man har två matcher kvar i Nations League-gruppspelet mot Serbien respektive Slovenien. Men Blågult kan inte avancera till A-divisionen i Nations League, då man inte kommer kunna hamna etta i sin grupp.

Sveriges startelva

Robin Olsen

Emil Krafth, Edvin Kurtulus (ut ’85), Hjalmar Ekdal, Gabriel Gudmundsson

Jesper Karlström (ut ’58), Jens Cajuste (ut ’83) Emil Forsberg

Dejan Kulusevski, Alexander Isak (ut ’58), Robin Quaison (ut ’58)

Inhoppare: 

Anthony Elanga (’58), Viktor Claesson (’58), Viktor Gyökeres (’58), Magnus Eriksson (’83), Sotirios Papagiannopoulos (’85)