Expekt

Spanien fortsätter att glänsa i fotbolls-EM 2024. Spanjorerna gjorde tio (!) byten i startelvan och vann mot Albanien med 1-0 efter ett tidigt segermål. Albanien är därmed utslagna ur EM 2024.

Under måndagskvällen spelades dubbla matcher parallellt i Tyskland och Grupp B. I Düsseldorf spelades en spännande match mellan Spanien och Albanien där de sistnämnda behövde tre poäng för att ta sig om Italien i gruppen. Spanien hade å sin sida redan säkrat gruppsegern inför mötet men kom ändå ut starkast. Ferran Torres gav nämligen spanjorerna ledningen efter dryga kvarten, till 0-1 för Spanien. Detta framför det svenska domarteamet med Glenn Nyberg (huvuddomare) och Mahbod Beigi samt Andreas Söderkvist på linjerna.

Albanien har haft för vana att ta ledningen i sina EM-matcher hittills men hamnade nu i ett tufft underläge mot ett Spanien som imponerat väldigt mycket hittills i EM med noll insläppta mål bland annat. Spanien har också en förmåga att trycka ner sina motståndare, vilket man gjorde trots att man redan tagit ledningen.

Efter Ferran Torres mål i första halvlek tvingades Albanien till att gå fram mer i andra halvlek. Men det var Spanien, sin vana trogen, som hade mest boll även i andra halvlek vilket försvårade albanernas chanser. Spanjorerna hade full kontroll i andra halvlek och Albanien fick springa mycket i sitt försvarsspel. Albanien var aldrig nära en kvittering och Spanien vann till slut med 0-1, välförtjänt.

Spanien har därmed nio poäng och noll insläppta mål i gruppspelet, där man är vidare som gruppetta från Grupp B. Man ställs därmed mot en grupptrea i åttondelsfinal den 30 juni. Albanien slutar sist i Grupp B och får lämna turneringen med en inspelad poäng. Parallellt spelade Kroatien och Italien 1-1 i en superrysare, där Italien slutar tvåa bakom Spanien i gruppen före Kroatien som grupptrea.

Albanien – Spanien, 0-1 (0-0)

’13 0-1 Ferran Torres

Uppdaterad 24 juni, 2024