Sverige har två raka förluster i Nations League-gruppspelet på hemmaplan. Detta efter förlust med 0-1 mot Serbien under torsdagen. Luka Jovic blev matchens enda målskytt i slutet på den första halvleken.

Under torsdagskvällen spelade Sverige sin tredje match i Nations League mot Serbien på Friends Arena. Blågult tvingades till ett par byten i startelvan då Alexander Milosevic lämnat samlingen, Alexander Isak och Emil Forsberg behöver vila samt avstängningar på Emil Krafth och Dejan Kulusevski.

Hjalmar Ekdal fick göra landslagsdebut i mittlåset, detta samtidigt som Anthony Elanga fick göra startdebut i landslaget efter sitt första landslagsmål senast mot Norge.

Serbien var spelförande under den inledande kvarten, men det var ingen sprakande tillställning. Sverige försökte hitta rätt i försvarsspelet och pressen i första hand och hade själva svårt att vila med boll eller skapa några chanser.

Sverige tvingades till ett byte precis innan halvtidspaus när Joakim Nilsson tvingades byta och ännu en debutant, Edvin Kurtulus, tog plats bredvid Hjalmar Ekdal i mittlåset. Två unga svenska debutanter som mittbackspar alltså. Den farligaste chansen för Sverige kom i matchminut 45 efter ett fint anfall där Jens Cajuste hittade in till Viktor Claesson som missade mål och sköt utanför.

Under stopptiden i första halvlek så kom 0-1 för Serbien via Luka Jovic, efter en hörna där Sverige förlorat två dueller. Kalldusch för Blågult som fick gå in till halvtidsvila i underläge.

Andra halvlek

Den andra halvleken började ungefär som den första såg ut, med mycket serbiskt bollinnehav. Sveriges försök att sätta hög press såg ut att trötta de gulklädda. I den 60:e minuten fick Sverige ett farligt frisparksläge, precis utanför straffområdet men Mattias Svanberg sköt mitt i den serbiska muren.

Jens Cajuste var i mångt och mycket Sveriges bästa spelare, och var bra i sin roll som defensiv mittfältare. Han skapade en till farlig svensk chans med drygt 20 minuter kvar av ordinarie matchtid, men utan resultat. Även Ludwig Augustinsson fick ett bra läge med sin vänsterfot men inte heller det resulterade i en kvittering. Sverige skapade sig lite fler chansen innan den sista kvarten.

Men den absoluta slutforceringen kom aldrig riktigt för Sverige. Istället var det Serbien som utnyttjade de stora ytorna på ett bra sätt, utan att på något sätt försvara lågt. Och det gick att konstatera efter domarens slutsignal att Serbien stod som segrare på Friends Arena. Förlust med 0-1 för Sverige alltså, den andra förlusten i rad i Nations League.

Det återstår en match för Sverige under denna långa landslagssamling. På söndag väntar Norge på Ulevål i Oslo för ett returmöte från det skandinaviska derbyt senast.

Så startade Sverige

Robin Olsen

Joel Andersson, Hjalmar Ekdal, Joakim Nilsson (ut ’41), Ludwig Augustinsson

Mattias Svanberg, Jens Cajuste, Kristoffer Olsson (ut ’76)

Viktor Claesson (ut ’76), Robin Quaison, Anthony Elanga (ut ’86)

Inhoppare:

Edvin Kurtulus (’41), Emil Forsberg (’76), Gabriel Gudmundsson (’76), Viktor Gyökeres (’86)

Uppdaterad 9 juni, 2022