Foto: Bildbyrån

De svenska herrarna missade härom dagen chansen att ta sig till futsal VM nästa sommar. Nu får man istället blicka längre fram mot nästa mästerskap som blir det europeiska mästerskapet. UEFA har presenterat ett nytt upplägg för kvalet till turneringen som växer från 12 till 16 deltagande nationer. 

Den förra EM-kvalificeringen bestod av tre olika kvalsteg, där man först spelade två olika gruppspel följt av en playoff för grupptvåorna från den andra gruppspelsomgången. Nu utökas kvalet istället till att bestå av hela fyra steg där de deltagande nationerna ska plockas fram. Redan i början av nästa år (29 januari-1 februari 2020) kommer den första kvalomgången att inledas, där de europeiska lagen som inte längre kvalar till VM deltar.

Här delas lagen in i nio grupper om fyra, varifrån samtliga segrare går till kvalets huvud-gruppspel. Dit kvalificerar sig även sju ytterligare lag ifrån den första rundan och vilka dessa blir avgörs i en playoff som spelas i april 2020. Här medverkar de nio grupptvåorna samt de fem bästa grupptreorna, där lagen möts i dubbla matcher som avgör vilka sju som avancerar ytterligare.

I det stora gruppspelet deltar då de nio gruppsegrarna från första kvalomgången, de sju vinnarna från playoffen samt de 16 lag som tidigare kvalat om en plats i VM. Sammanlagt blir det här 32 nationer som delas in i åtta grupper om fyra. Istället för specifika kval-turneringar kommer mötena spelas precis som i fotbollens EM-kval, det vill säga i form av hemma- och bortamatcher där lagen möter varandra två gånger. Dessa matcher kommer sträcka sig över större delen av 2021 och de åtta gruppvinnarna går tillsammans med de sex bästa grupptvåorna direkt till EM i Nederländerna.

Trots denna långa kvalprocess kvarstår en EM-plats att fyllas och detta görs genom att de två grupptvåorna som inte nådde en direktplats möts i en sista playoff, där segraren går till EM.

Även nytt upplägg för själva turneringen

I och med att turneringen växer från 12 till 16 deltagande nationer kommer även upplägget för turneringen att förändras något. Tidigare spelade lagen ett gruppspel med fyra grupper om tre lag, men nu blir det istället fyra grupper om fyra lag som kommer att formas. de två bästa lagen ur vardera grupp går sedan till slutspelet, som inleds med kvartsfinaler och fortskrider tills vi har en slutlig segrare.

Uppdaterad 4 oktober, 2022