Expekt

Det blev poäng för Sverige, men ingen fullpottare. EM-premiären mot Nederländerna resulterade i ett öppet fält i gruppen där flera svenska spelare visade upp sig under matchen. Nederländerna drogs i sin tur med flera bortfall.

Sverige inledde matchen med en hel del spel på offensiv planhalva. Lagt fick med sig flera inkast, men lyckades inte ta sig in i boxen. Det skulle dock inte dröja långt innan man tilldelades matchens första hörna, där Jonna Andersson fick till ett bra skott in i målområdet. Dock lyckades Nederländerna rensa bort bollen och förflytta spelet från deras halva, men det tog inte lång tid innan Sverige fick tillbaka spelet dit de ville.

En frisparkssituation kort därpå resulterade inte i någon svensk fullträff, men i att två nederländska spelare, Lynn Wilms och Stefanie Van der Gragt blev liggande på planen efter en kollision. Även målvakten Sari van Veenendaal såg ut att ha blivit påverkad i smällen. Efter ett kort avbrott kunde man se hur Van der Gragt vankade vid sidan av planen en stund, innan hon till publikens applåder anslöt till laget på planen för att spela vidare.

Nederländerna fick då till sitt första spel kring den svenska boxen, men svenskorna kunde rensa bort mycket fint. Motståndarna fortsatte dock att lägga press och kunde få igenom ett par bollar förbi den svenska backlinjen. Samtidigt kunde man se att kaptenen van Veenendaal i det nederländska målet fortfarande verkade påverkad av den tidigare smällen, vilket resulterade i matchens första byte där Daphne van Domselaar klev in i målet.

Matchens första riktiga skott på mål stod Kosovare Asllani för när hon tog emot bollen precis utanför målområdet. Dessvärre gick bollen i yttersidan av nätet. Även Fridolina Rolfö fick till en lång boll mot mål som dessvärre gick över målet och in i publikhavet.

Till slut kom den så efterlängtade fullträffen. Asllani tog här bollen till samma yta som tidigare efter att han tunnlat en motståndarspelare. Men istället för att själv gå på mål hittade hon Jonna Andersson som stod helt fri framför målet och kunde sätta 1-0.

Målet följdes av en chans för Nederländerna, men Lindahl kunde enkelt fånga skottet från Lieke Martens. Sverige låg på och kunde även de få till ett läge där Rolfö, Andersson och Hurtig kunde få fram bollen hela vägen från mittlinjen till mål. Hurtigs nick gick dessvärre utanför. I samband med denna situation skadades Aniek Nouwen som tvingade Nederländerna till ett ytterligare tidigt byte. Sju tilläggsminuter resulterade den skakiga staten i och det var ett trött Nederländerna som såg mycket fram emot en paus och möjligheten att prata ihop sig efter den förändrade laguppställningen.

Andra halvlek inleddes med två efterföljande nederländska hörnor, där den sista placerades säkert i Lindahls händer. Sverige kunde ta spelet ner till motståndarnas mål där Jonna Andersson kom upp i rejäl fart mot mål. Hennes försök till sidledspass bröts dock av det nederländska försvaret som kunde rensa bort. Även Hanna Glas passning lyckades laget stoppa.

Sveriges fortsatte ha kontroll på motståndarnas planhalva, men i en situation där Ilestedt räknade med att bollen hamnade utanför plan kunde Nederländerna flytta spelet till det svenska målet där Jill Roord kunde få till en kvittering.

Svensk hörna ett par minuter efter målet, men Jonna Anderssons skott blev lite för kort och Nederländerna kunde rensa. Rolfö lyckades spela fram bollen på nytt och la sitt skott på mål där 22-årige van Domselaar kunde rädda. Även Nederländerna låg på kring Sveriges straffområde i jakten efter ett ledningsmål. Här var Miedema den som fick till det vassaste läget.

Sverige fick en frispark som inte resulterade i något vidare farligt. En svensk hörna resulterade dock i en boll på mållinjen som kunde motas bort av målvakten. Samtidigt kunde vi se trion Blackstenius, Bennison och Rytting Kaneryd börja värma upp vid sida om planen.

Bytet skulle ske i den 70:e minuten där spelarna tog Hurtig, Angeldahl och Anderssons positioner. Det tog inte lång tid innan Asllani och Kaneryd visade upp ett fint samspel på högerkanten.

Det svenska laget fortsatte att visa framfötterna och i ett farligt läge för motståndarna kom Magdalena Andersson med en mycket fin glidtackling som hindrade försök till skott. Stina Blackstenius visade kort därpå upp sig, men hennes skott in i målområdet saknade en mottagare.

Nederländerna valde att göra ett dubbelt byte med tolv minuter kvar för att få in lite ny energi på mittfältet. Detta resulterade i en kontring som Sverige hanterade bra. Istället var det Rytting Kaneryds som fick till ett skott på motståndarnas mål. Även Asllani fick till ett försök, men bägge skotten hamnade i famnen på van Domselaar. Fridolina Rolfö fick till ett skott i matchens slutminuter där den inbytte målvakten visade framfötterna på nytt.

Det blir sedan rörigt i en situation strax efter en nederländsk hörna.Lindahl tar säkert bollen, men när hon ska skjuta ut dem i spel går den på en nederländsk spelare och bakåt. Lindahls andra skott går betydligt längre, men Nederländerna kunde på nytt flytta upp spelet mot det svenska målet.

Trots flera försök under de fyra tilläggsminuterna slutade mötet 1-1 och lagen får därmed dela på poängen. Samtliga lag i grupp C står därmed på lika många poäng och det är än så länge helt öppet kring vilka som kan lyckas ta sig till kvartsfinal.

Så spelade Sverige mot Nederländerna

Startelvan

Hedvig Lindahl
Amanda Ilestedt, Nathalie Björn, Magdalena Eriksson
Hanna Glas, Filippa Angeldahl, Caroline Seger (K), Jonna Andersson
Kosovare Asllani, Lina Hurtig, Fridolina Rolfö

Byten

Stina Blackstenius (70)
Johanna Rytting Kanryd (70)
Hanna Bennison (70)

Matchfakta

Spelplats: Bramall Lane, Sheffield
Domare:
Cheryl Foster (Wales), Michelle O’Neill (Irland), Polyxeni Irodotou (Cypern)
Kommentatorer: Lasse Grankvist och Hanna Marklund
Publikantal: 21 342

Uppdaterad 9 juli, 2022