Expekt

Janne Andersson lämnar Svenska Fotbollförbundet och förbundskaptensposten. Men vem är favorit att ta över som förbundskapten för herrlandslaget efter Janne? Nedan ger vi er oddsen och favoriterna hos spelbolaget Expekt, anno november månad.

Sedan 2016 har Jan ”Janne” Andersson varit förbundskapten för Sveriges herrlandslag i fotboll. Hallänningen gjorde succé både medialt och rent spelmässigt när han tillträdde efter Erik Hamrén. Janne blev tidigt en älskvärd herre och han gick hem i stugorna. När sedan Sverige tog sig till VM 2018 i Ryssland fortsatte succén med gruppseger, åttondelsfinalseger och VM-kvartsfinalförlust mot England men svenska folket var i extas.

Janne Anderssons succé med Blågult fortsatte över nästa kvalspel mot EM 2020 (spelades 2021) där dock framgångarna uteblev. Och sedan EM 2021 har saker och ting fallit för Janne och hans högra hand Peter Wettergren. Med sämre resultat i Nations League (två degraderingar) och ett missat VM 2022 blev lottningen inför kvalet mot EM 2024 alldeles för tuff och redan i oktober fastställdes att Sverige missar Europamästerskapet för första gången sedan 1996 och då valde Janne Andersson att kliva av efter kvalets slut.

Detta sätter Svenska Fotbollförbundet i ett spännande läge. Med en ny ordförande på posten i Fredrik Reinfeldt tillträdde en ny generalsekreterare den 1 november i form av Andrea Möllerberg. Den tidigare elitsimmerskan ska nu leda processen i att rekrytera en ny förbundskapten för herrlandslaget i fotboll och alternativen är många.

Det finns ingen självklar ersättare till Janne Andersson som svensk förbundskapten men det finns några med en spännande touch. En som har nämnts i sammanhanget är Graham Potter. Engelsmannen förde upp Östersunds FK hela vägen från Svenska Division 2 Norra upp till Allsvenskan och en sextondelsfinal i Europa League efter en Svenska Cupen-seger. Efter det har Potter basat över Swansea i engelska Championship, Brighton Hove & Albion i Premier League samt den engelska storklubben Chelsea. Men efter att ha fått sparken från Chelsea i april 2023 har Potter och hans svenske assistent Björn Hamberg stått utan arbete. Med sin historia i Sverige och sin förståelse för det svenska språket är Graham Potter en het kandidat. Det som talar emot honom som alternativ är ambitioner och löneanspråk, detta trots att Potter i generella drag har det bättre ställt än andra alternativ efter att ha fått sitt superkontrakt med Chelsea brutet av klubben och därmed skapat ett gott avgångsvederlag. Graham Potter som svensk förbundskapten ligger i drygt 9-10 gånger pengarna.

Favoriterna

Andra alternativ som svenska förbundskaptener, och de som ligger bäst till när artikeln är skriven, är topptrion i Allsvenskan. Jimmy Thelin (Elfsborg), Henrik Rydström (Malmö FF) och Per Mathias Högmo (BK Häcken) ligger tillsammans med Olof Mellberg (Brommapojkarna) på topp fyra på listan för de mest troliga alternativen som svensk förbundskapten från 2024 och framåt. Henrik Rydström har själv uttalat sig till SVT Sport där han förklarat att han tackar nej till en möjlig förfrågan från Svenska Fotbollförbundet (SvFF) medan Jimmy Thelin och Per Mathias Högmo kanske är mer tillgängliga för en ny utmaning efter sina toppresultat de senaste åren.

Många anser att Olof Mellberg har goda chanser att bli förbundskapten. Med sin internationella erfarenhet från spel i Serie A, Premier League och framför allt i landslaget så är Mellberg ett spännande alternativ då han under sin korta tränarkarriär gjort goda resultat med IF Brommapojkarna under två sejourer. Detta samtidigt som sejouren i Helsingborgs IF var mindre framgångsrik. Det har även där bubblats om att Mellberg kanske kan ta med sig en annan storspelare i Henrik Larsson eller Jonas Thern för den delen. Mellbergs nuvarande tränarkollega Andreas Engelmark har också bollats upp som ett alternativ.

En duo som inför säsongen var ett hett alternativ (om Janne Andersson skulle lämna så småningom) var Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf i Djurgårdens IF. Duon har kamperat ihop i evigheter och har gjort goda resultat med IK Sirius historiskt (från division 1 till Allsvenskan) men framför allt etablerat Djurgården i toppen av Allsvenskan och tagit SM-guld med Stockholmsklubben 2019. Men Djurgårdssäsongen 2023 har haft mer att önska och kontinuiteten har spruckit lite hos DIF vilket fått flera att tvivla på tränarduon. Det finns även en aspekt i det mediala där just detta kanske är den största faktorn till att Kim och ”Tolle” halkat ner lite på oddslistan för de mest troliga förbundskaptenerna.

Outsiders

Generellt över den långa listan på potentiella förbundskaptener finns det också lite outsiders, som placerar sig på höga odds men som man inte kan blunda för. Är det inte dags för Roy Hodgson att återvända till svensk fotboll efter 34 år? Detta till 81 gånger pengarna. Zlatan Ibrahimovic har lagt av spelarkarriären och kanske kan få fart på sina tidigare landslagskamrater? Detta till 101 gånger fläsket. Eller varför skulle inte Fredrik Ljungberg (15 gånger pengarna) eller Bojan Djordic (101 gånger pengarna) kunna föra sina sylvassa analyser från Viaplay-studion till landslagsbänken?

Det finns gott om alternativ på oddslistan (se nedan) och ute i den vida fotbollsvärlden. Och vem vet hur det kommer sluta. Arbetet är upp till Andrea Möllerberg och hennes supportgrupp att genomföra, detta för att föra svensk landslagsfotboll mot nya framgångar och förhoppningsvis mot mästerskap i framtiden. Detta samtidigt som EM-fotboll.se och övriga Sverige tackar av Janne Andersson för en lång och trogen landslagstjänst i sju år.

Kommentera i kommentarsfältet nedan vem din favorit är att ta över som förbundskapten och/eller vilka du saknar på oddslistan hos Expekt.

Expekt logga
Henrik Rydström
Jimmy Thelin
Per Mathias Högmo
Olof Mellberg
Graham Potter
Jens Gustafsson
Kim Bergstrand & Thomas Lagerlöf
Andreas Alm
Henrik Larsson
Fredrik Ljungberg

Alla speltips på em-fotboll.se är avsedda för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.

Uppdaterad 16 januari, 2024