Damlandslagen i Europa kommer att göra som herrlandslagen och spela Nations League istället för träningslandskamper. Uefa meddelar att det första gruppspelet inleds i höst.

För fyra år sedan introducerades Nations League för Europas herrlandslag. Ett koncept som inledningsvis var ifrågasatt men som har växlat ut till något bättre på senare år. Turneringen var i grunden en ersättare till träningslandskamper, för att landslag ska få konkurrenskraftigt motstånd men den fungerar också som ett extra kval mot EM.

Nu står det klart att Nations League även kommer att spelas för damlandslag i Europa. Uefa har tagit beslutet att införa turneringen för Europas landslag, något som varit på tapeten ett tag. Beskedet kom under torsdagen.

Nations League på damsidan kommer att spelas i tre divisioner: Liga A, Liga B och Liga C. De bästa divisionerna (A & B) kommer innehålla 16 lag var med fyra grupper om fyra och Liga C kommer innehålla 15 lag.

Nations League kommer dessutom fungera som en väg till OS. Tidigare har endast goda resultat i ett VM varit vägen för de europeiska landslagen mot OS. Men nu kan man ta vägen via Nations League då vinnaren av Nations League 2023 kan kvalificera sig för OS i Paris.

Det finns även fördelar inför EM 2025. De åtta bästa lagen i Liga A blir direktkvalificerade till EM.

Uppdaterad 7 september, 2023


Borussia Dortmund - Real Madrid