Uppdaterad 3 november, 2022

Damlandslagen i Europa kommer att göra som herrlandslagen och spela Nations League istället för träningslandskamper. Uefa meddelar att det första gruppspelet inleds i höst.

För fyra år sedan introducerades Nations League för Europas herrlandslag. Ett koncept som inledningsvis var ifrågasatt men som har växlat ut till något bättre på senare år. Turneringen var i grunden en ersättare till träningslandskamper, för att landslag ska få konkurrenskraftigt motstånd men den fungerar också som ett extra kval mot EM.

Annons: ⇢ ComeOn- 1000 SEK oddsbonus på Fotbolls-EM

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Nu står det klart att Nations League även kommer att spelas för damlandslag i Europa. Uefa har tagit beslutet att införa turneringen för Europas landslag, något som varit på tapeten ett tag. Beskedet kom under torsdagen.

Nations League på damsidan kommer att spelas i tre divisioner: Liga A, Liga B och Liga C. De bästa divisionerna (A & B) kommer innehålla 16 lag var med fyra grupper om fyra och Liga C kommer innehålla 15 lag.

Nations League kommer dessutom fungera som en väg till OS. Tidigare har endast goda resultat i ett VM varit vägen för de europeiska landslagen mot OS. Men nu kan man ta vägen via Nations League då vinnaren av Nations League 2023 kan kvalificera sig för OS i Paris.

Det finns även fördelar inför EM 2025. De åtta bästa lagen i Liga A blir direktkvalificerade till EM.