Imorgon spelar Sverige mot Slovakien i EM:s andra gruppspelsmatch. Inför den hyllar Kristoffer Olsson och Albin Ekdal sin landslagskamrat Jens Cajuste.

Det svenska mittfältsparet ställde upp på landslagets presskonferens under gårdagen. De centrala mittfältarna började med att svara på frågor kring måndagens match mot Spanien, där de är nöjda med resultatet men hoppas på att vara bättre med boll på fredag mot Slovakien.

– Vi kommer att få äga mer boll i denna match, det vågar jag lova. Så det gäller för oss att behålla fokuset i det defensiva arbetet men också vara bättre med boll framåt, säger Albin Ekdal på presskonferensen.

Både Albin Ekdal och Kristoffer Olsson startade EM-premiären mot Spanien. På slutet fick Olsson kramp och in kom Jens Cajuste, som fick spela de sista minuterna av matchen för att stänga till.

Cajuste spelar till vardags i danska Midtjylland och har haft lite av en raketkarriär i landslaget. I november fick han göra landslagsdebut i Janne Anderssons landslag och sedan dess har 21-åringen varit cementerad i truppen. Inför förbundskaptenens uttagning till till EM den 18 maj, var det dock många som trodde att Cajuste inte skulle bli uttagen till truppen. Men uttagen blev han och nu verkar det som att den unga mittfältaren har börjat klättrat i landslagshierarkin.

– En jätteduktig spelare alltså. Det tror jag många känner på träning med. Han har varit väldigt duktig och han visar att han kommer att bli otroligt bra. Han har det mesta, så det är kul, säger Kristoffer Olsson om Cajuste och fortsätter:

– Det är en bra och rolig kille också. Det är klart att man känner konkurrens, det gör jag även från flera. Precis som det ska vara.

Albin Ekdal imponeras också av den unga landslagskamraten, inte minst den utveckling som skett sedan hans inträde in i landslaget i höstas.

– Tidigare samlingar har han kanske varit lite timid på planen men den här veckan har han verkligen steppat upp. Han har varit bland de bästa på varje träning skulle jag vilja säga, så det är en ljus framtid för honom. Flåset i nacken säger man absolut, precis som det ska vara. Jag är övertygad om att han kommer att ha en framgångsrik karriär, säger Ekdal på presskonferensen.

Egenskaperna hos Jens Cajuste är många, han har det mesta enligt Kristoffer Olsson. Han pekar på snabbheten, styrkan, bollkontrollen och förmågan att vinna boll. Nu saknas bara erfarenheten för att ta det sista steget anser Olsson.

– Jag tycker att han är komplett. Det är klart att ju mer erfarenhet man får desto bättre beslut tar man ju och där kommer han att bli ännu bättre. Han är klass alltså, säger ”Koffe” på presskonferensen.

Imorgon spelar Sverige mot Slovakien, då återstår det att se om Jens Cajuste får någon speltid. Mästerskapsdebuten skedde som sagt senast mot Spanien.