Expekt

Portugal är vidare till EM-kvartsfinal mot Frankrike. Detta efter en straffrysare mot Slovenien. Cristiano Ronaldo kunde bli hjälte i förlängningen men portugisen satte istället straffen i straffläggningen, där målvakten Diogo Costa blev stor hjälte.

Den sena måndagskvällen innehöll Portugal mot Slovenien i Frankfurt där EM-fotboll.se var på plats för att arbeta med matchen på plats. Cristiano Ronaldos portugiser var storfavoriter till mötet men man stod mot ett hårt jobbande Slovenien, som varit urstarka bakåt hittills i turneringen. Slovenien stod också upp bra inledningsvis då Portugal ägde mycket boll och skapade några längre anfall. Men slovenernas defensiv satt perfekt.

Portugal hade sina lägen och Cristiano Ronaldo i synnerhet. Stjärnan var nära att nå Bernardo Silvas inlägg vid ett tillfälle och vid ett annat tillfälle sköt Ronaldo en stenhård frispark precis över från nära håll, och det kändes som att han hade börjat skjuta in sig. Portugals bästa farlighet hade Joao Palhinha i den första halvlekens sista skott med en stolpträff. Men 0-0 efter 45 minuter efter en ganska rolig första halvlek.

I andra halvlek skapades lite chanser åt olika håll, där Benjamin Sesko var närmast för Slovenien i ett friläge men där Leipzig-stjärnan missade målet. Tiden tickade på bra i andra halvlek, för båda lagen. Kanske främst för Portugal, som var extremt stora favoriter i matchen. Cristiano Ronaldo var smått osynlig under sista halvtimmen i andra halvlek fram till de absoluta slutminuterna där han sprang sig till ett smått friläge men avslutet tog mitt på Jan Oblak i målet.

Något mål blev det inte på 90 minuter i Frankfurt. Matchen gick till en rysarförlängning. Det var tydligt att båda lagen mattats av en aning och frågan var hur händelserik förlängningen skulle bli. Den första kvarten var i ärlighetens namn inte speciellt händelserik, fram till slutminuterna av den första förlängningsdelen. Då sprang Diogo Jota mot fyra slovenska försvarare och fälldes av den ena, och Daniele Orsato pekade på straffpunkten.

Cristiano Ronaldo fick chansen från elva meter, som vanligt, och var sugen på att skicka Portugal till kvartsfinal mot Frankrike. Ronaldo peggade upp bollen och sköt den i sitt högra hörn. Men där dök Sloveniens supermålvakt Jan Oblak upp och räddade straffen. Atletico Madrid-målvakten stod för en superäddning på straffen och Ronaldo var närmare till att bli syndabock än hjälte i det skedet.

I pausen inför andra halvlek i förlängningen grät Cristiano Ronaldo för att visa sin besvikelse efter den missade straffen. Portugiserna var pressade rent känslomässigt. Slovenien hade uppenbart ingenting att förlora medan Portugal hade desto mer att förlora. Benjamin Sesko var ännu en gång så när att ge Slovenien ledningen när han bjöds på ett friläge från Pepe men Sesko misslyckades ännu en gång i avslutet, när Diogo Costa också stod för en bra räddning.

Efter 120 minuter i Frankfurt gick matchen till straffläggning, för att avgöra vilka som avancerade till kvartsfinal mot Frankrike i EM 2024. Slovenien inledde straffskyttet genom att missa genom Josip Ilicic. Portugal kontrade genom att sätta straffen genom Cristiano Ronaldo, som fick revanschera sig.

Slovenien missade även sin andra straff och Diogo Costa såg ut att bli hjälte för Portugal. Bruno Fernandes gav Portugal en 2-0-ledning i straffläggningen och nu var Slovenien långt från en kvartsfinal. Diogo Costa räddade då Sloveniens tredje straff och ja, då var allt över. Portugal vann med 3-0 efter tre straffar och är vidare till kvartsfinal mot Frankrike.

Portugal – Slovenien, 1-0 e.str

Kvartsfinalerna i EM 2024

1 juli:

Tyskland – Spanien

Portugal – Frankrike

2 juli:

Schweiz – England

Rumänien/Nederländerna – Turkiet/Österrike

Uppdaterad 1 juli, 2024