Expekt

En av toppkandidaterna i EM, Belgien, åkte på en förlust direkt i EM. Efter ett tidigt mål för Slovakien kunde inte belgarna göra ett regelrätt mål i matchen efter bortdömda mål för Romelu Lukaku. Matchen slutade 0-1 till Slovakien, som stod för en praktskräll direkt i EM.

Under måndagskvällen spelade Belgien och Slovakien sina respektive EM-premiärer i fotbolls-EM 2024 där EM-fotboll.se befann sig i Frankfurt för att täcka matchen på plats, via reporter Juuso Sallinen. Efter Rumäniens storseger mot Ukraina (3-0) var matchen extra spännande, i på förhand jämna Grupp E. Även om Belgien var stora favoriter inför.

Belgien började i ett rasande tempo bara under de första minuterna med två halvfarliga chanser direkt, där Jeremy Doku visade sin snabbhet tidigt. Doku såg pigg ut offensivt men efter sex minuter tog han kanske vatten över huvudet när han skulle ner och hjälpa till på ett inkast långt nere i planen. Då slog Manchester City-yttern in en passning rakt in i gapet till Slovakien som i sin tur tog vara på situationen genom att sätta dit 0-1 via Ivan Schranz på Robert Bozeniks retur.

Slovakerna spelade bra inledningsvis i matchen och Belgien var pressat tidigt. Leandro Trossard fick dubbla gratischanser från slovakiska misstag men Arsenal-mittfältaren hade inte siktet inställt i inledningen av matchen. Slovakerna gjorde det svårt för Belgien i uppspelsfasen och det var inte allt för ofta som Belgien tog sig igenom för att skapa några anfall. Istället hade Slovakien det bästa läget för ett nytt mål när Koen Casteels fick sträcka ut rejält på Lukas Haraslins volleyskott. Men Slovakien gick till ledning i halvtid trots att Haraslin inte lyckades utöka ledningen.

Till andra halvlek hade Belgien mer och mer boll men Slovakien såg väldigt bekväma ut i att försvara lågt med nio försvarare plus målvakt bakom bollen. Stanislav Lobotka, David Hancko och Milan Skriniar gjorde ett stort jobb bakåt och levde upp till sin stjärnstatus i landet. I starten av halvleken hade dock Romelu Lukaku en boll i nät, som dömdes bort för offside. I mitten av halvleken fick sedan Belgien ett nytt superläge när Jeremy Doku passade fram Johan Bakayoko som med ett nästan öppet mål fick se sitt skott rensas bort på mållinjen av en av giganterna i matchen: David Hancko.

Slovakien kom knappt till anfall i andra halvlek men som sagt: Belgien hade svårt att göra något med sitt stora bollinnehav. Belgarna spelade runt men hade väldigt svårt att bryta igenom Slovakiens centrallinje. Mot matchens absoluta slutminuter bytte Domenico Tedesco in Dodi Lukebakio och Lois Openda i två väldigt offensiva byten. Det gav också resultat, direkt. För den sistnämnda stod för en fin soloräd på vänsterkanten innan han slog in en perfekt passning in till Romelu Lukaku som kunde skjuta dit bollen till 1-1 med fyra minuter kvar av ordinarie matchtid.

Men efter en VAR-granskning syntes det att Openda hade fått med sig bollen genom en liten touch på handen, vilket gjorde att domaren i matchen fick döma bort målet och det stod fortsatt 0-1 på tavlan inför avslutningen i rysarmatchen.

Granskningen tog några minuter och Belgien fick ”bara” sju tilläggsminuter på sig för att hitta en ny kvittering i Frankfurt. Det klarade man inte av. Slovakien stod för en stor skräll när man skrällde mot toppfavoriten i gruppen, Belgien, direkt i EM. Slovakien och Rumänien har nu tre poäng vardera i Grupp E, före Belgien och Ukraina.

Belgien – Slovakien, 0-1 (0-1)

’7 0-1 Ivan Schranz

Så startade lagen

Belgien

Koen Casteels

Timothy Castagne, Wout Faes, Zeno Debast, Yannick Carrasco (ut ’84)

Orel Mangala (ut ’58), Amadou Onana

Leandro Trossard (ut ’74), Kevin De Bruyne, Jeremy Doku (ut ’84)

Romelu Lukaku

Inhoppare:
Johan Bakayoko (’58), Youri Tielemans (’74), Dodi Lukebakio (’84), Lois Openda (’84).

Slovakien

Martin Dubravka

Petar Pekarik, Denis Vavro, Milan Skriniar, David Hancko

Juraj Kucka, Stanislav Lobotka, Ondrej Duda (ut ’90+4)

Ivan Schranz (ut ’70), Robert Bozenik (ut ’70), Lukas Haraslin (ut ’70)

Inhoppare:
David Strelec (’70), Tomas Suslov (’70), David Duris (’81), Adam Obert (’90+4)

Uppdaterad 17 juni, 2024