Uppdaterad 5 oktober, 2022

Sveriges F18-tjejer inledde EM-kvalet i Grekland på bästa sätt. Premiärmatchen mot Turkiet slutade 1-0 i en match där Blågult kunde vunnit med mer. Victoria Svanström blev svensk målskytt.

Denna vecka befinner sig F18-landslaget i Grekland för tre kvalmatcher i EM-kvalets första runda mot F19-EM nästa år. Första motståndare i kvalet var Turkiet, ett på förhand bekvämt motstånd för Sverige.

Tisdagens match spelades en dag efter det att Sverige landade på plats i Grekland, och Blågult var möjligen trötta efter resan. Men efter 90 spelade minuter stod Sverige åtminstone som segrar med 1-0, i en match där skapade man flera chanser mot ett väldigt lågt stående Turkiet. Sverige dominerade med stort bollinnehav och fick in ett ledningsmål precis innan paus. Saga Swedman blev fälld i straffområdet och Victoria Svanström förvaltade straffsparken på bästa sätt till 1-0.

Sverige fortsatte med sitt övertag i andra halvlek men gjorde inga fler mål. Men Blågult kunde inkassera en fin seger och framför allt tre poäng i premiären av EM-kvalet. Förbundskapten Caroline Sjöblom var nöjd med tre poäng och ser fram emot nästa kvalmatch.

– Man kan verkligen säga att Turkiet parkerade bussen, men de spelar med stor stolthet och gör det bra i försvarsspelet. Grekland är också ett lag som ligger lågt och de överraskade verkligen tidigare idag när de tog poäng av Nederländerna. Nu har vi två dagar att förbereda oss, säger hon till Svenska Fotbollförbundets hemsida.

Just hemmanationen Grekland blir alltså Sveriges nästa motståndare nu på fredagen den 7 oktober. Matchen startar 15:00. Med seger där har Sverige definitivt skaffat sig en plats till EM-kvalets andra runda i vår.

Sveriges startelva mot Turkiet

Elvira Björklund

Agnes Mårtensson, Sofia Reidy, Klara Svensson Senelius, Maja Landin (ut ’61)

Lisa Björk (ut ’46), Victoria Svanström, Emilia Pelgander, Tuva Skoog (ut ’61)

Saga Swedman (ut ’46), Svea Rehnberg (ut ’83)

Inhoppare:

Hanna Stenberg (’46), Jo-Anne Agbor Tataw Cronquist (’46), Louise Larsson (’61), Elisabeth Tillenius (’61), Matilda Nildén (’83)