Unibet

Förutom ära står även stora pengar på spel i sommarens EM. Summan som UEFA satt undan till mästerskapet är rekordstor, men trots detta kan man se ett enormt lönegap.

Den totala potten som lagen spelar om ligger på 16 miljoner Euro, vilket motsvarar drygt 160 miljoner svenska kronor. Detta kan låta som otroligt stora summor, men är egentligen ingenting om man tittar på var herrarna fick under förra sommarens mästerskap. Där låg den totala summan på 371 miljoner Euro, där samtliga lag tilldelades över 9 miljoner Euro enbart för att ha kvalificerat sig till turneringen.

Summan som varje lag tilldelas hänger ihop med deras prestationer i turneringen. Som mest kan guldmedaljörerna lämna England med över 2 miljoner Euro i fickan, om man då även har vunnit alla tre gruppspelsmatcher.

Här är prissummorna som UEFA delar ut till lagen som deltar i EM 2022:

Vinst i en gruppspelsmatch: 100 000 Euro
Oavgjort i en gruppspelsmatch: 50 000 Euro
Avancemang till kvartsfinal: 205 000 Euro
Avancemang till semifinal: 320 000 Euro
EM-silver: 420 000 Euro
EM-guld: 660 000 Euro

Så mycket pengar får de svenska spelarna

Pengarna som laget vinner går till fotbollsförbundet, men en stor del av kakan kommer gå tillbaka till spelarna. Detta avslöjades i det nya avtalet som spikades under helgen. Som minst kommer spelarna i truppen att få en grundpremie på 261 000 kronor vardera för sitt EM-deltagande.

Tar sig laget till kvartsfinal ökar summan till 417 000 och slutar turneringen med guld belönas spelarna med 578 000 kronor var. Skulle en spelare skadas halveras summan, vilket gör att denne ändå får betalt för sin tid i landslaget.

Utöver rena pengar inkluderar avtalet även matchbiljetter och hotellövernattningar till anhöriga som följer med till England.


Belgien - Nederländerna