Expekt

EM-gruppspelet i all ära, men samtliga lag i fotbolls EM har siktet inställt på att förlänga sin vistelse i Tyskland med spel i det efterföljande slutspelet. Totalt kommer sexton av tjugofyra lag avancera hit, där det hela hänger på antalet poäng som man får med sig under sina inledande tre matcher.

Gruppettorna och tvåorna avancerar automatiskt

De lag som slutar i det övre skiktet i respektive EM-grupp kan se fram emot vidarespel i turneringen då de automatiskt tar plats i slutspelet. Det går inte att på förhand räkna ut hur många poäng som krävs för att man ska sluta i tabellens topp två, men om man tittar på tidigare mästerskap med samma upplägg har det räckt med minst 3 poäng, men oftast behöver man komma upp i minst 4-6 poäng för att bli grupptvåa.

Anledningen till att det inte finns någon satt siffra är att det hela hänger ihop med hur många poäng resterande lag i gruppen har tagit. I en grupp där lag fått dela på poäng brukar det rent generellt krävas färre poäng för att nå en andraplats, i och med att avstånden till motståndarna blir mindre. Men samtidigt kan det räcka med att det bli jämnt i tabellens nedre skikt för att man ska kunna nå slutspelet trots få poäng.

I grupp B vid EM 2020 slutade till exempel Belgien på nio poäng efter tre raka segrar mot Danmark, Finland och Ryssland, som alla slutade på tre poäng efter varsin seger och två förluster. Här blev det målskillnaden som slutligen skickade Danmark vidare i mästerskapet som grupptvåa trots ynka tre poäng.

Så kan grupptreorna nå åttondelsfinal

Gruppettorna och grupptvåorna fyller tolv av de sexton slutspelsplatserna, där det alltså finns plats för ytterligare fyra lag. Det är här som grupptreorna har sin chans till avancemang. Vilka treor som får spela vidare beror på hur de har presterat i jämförelse med övriga lag som intagit samma tabellplacering.

Grupptreorna rankas efter gruppspelet i en egen tabell, där man tittar på poäng, målskillnad, antalet mål och vinster för att lista dem i korrekt ordning. De fyra lag som placerar högst i denna ranking belönas med varsin plats i EM-slutspelet.

Såhär såg rankingen för grupptreorna ut vid EM 2020:

  1. Portugal, 4 poäng, +1, 7 mål
  2. Tjeckien, 4 poäng, +1, 3 mål
  3. Schweiz, 4 poäng, -1
  4. Ukraina, 3 poäng, -1
  5. Finland, 3 poäng, -2
  6. Slovakien, 3 poäng, -5

Vilka lag möter varandra i slutspelet?

Hur åttondels-mötena kommer se ut är delvis spikat utifrån följande nyckel:

Åttondelsfinal 1: Vinnare Grupp A-Tvåa grupp C
Åttondelsfinal 2: Tvåa Grupp A-Tvåa grupp B
Åttondelsfinal 3: Vinnare Grupp B-Trea grupp A/D/E/F
Åttondelsfinal 4: Vinnare Grupp C-Trea grupp D/E/F
Åttondelsfinal 5: Vinnare Grupp F-Trea grupp A/B/C
Åttondelsfinal 6: Tvåa Grupp D-Tvåa Grupp E
Åttondelsfinal 7: Vinnare Grupp E-Trea Grupp A/B/C/D
Åttondelsfinal 8: Vinnare Grupp D-Tvåa Grupp F

Vilka grupptreor som tar plats i respektive match hänger i sin tur ihop med vilka grupptreor det blir som faktiskt når slutspel. För detta finns en ytterligare nyckel som UEFA utgår ifrån.

Potentiella returmatcher i ett tidigt skede

Redan i kvartsfinal kan vi se lag från samma EM-grupper möta på varandra på nytt. Vilka lag det då kan handla om beror helt på vilka grupptreor som avancerar. Till exempel kan trean i grupp D möta på ettan från samma grupp i en eventuell kvartsfinal, om även treorna från grupp E och F når slutspel.

>> GUIDE: Allt om slutspelet i fotbolls EM 2024