Expekt

Efter helgens fyra kvartsfinaler är det nu endast fyra lag kvar i det pågående Europamästerskapet för U21-landslag i Rumänien och Georgien. De båda värdnationerna må vara utslagna, men det finns ändå flera smånationer som fortfarande kan hoppas på sagoslut.

Georgien och Israel möttes i den första kvartsfinalen, som efter 90 minuters spel var helt mållös. På straffar kunde Israel storspela och leverera fyra raka fullträffar. Giorgi Gaugas miss på Georgiens tredje försök satte press på laget inför den sista rundan där de låg under med 4-3. Men när inte heller Saba Khvadagianis skott kunde nå mål stod det klart att hemmalagets EM-resa var över. Samma kväll kunde Spanien besegra Schweiz med 2-1, detta efter en sen kvittering från motståndarna som därmed tog mötet till förlängning. Här kunde Juan Miranda göra vad som krävdes.

Söndagens möten innehöll inte fullt lika mycket dramatik då England nådde semifinal efter en 1-0 seger mot Portugal. I mötet mellan Frankrike och Ukraina var det de förstnämnda som inledningsvis tog ledningen, men efter en tilldelat straff kunde Ukraina kvittera och innan paus även ta ledningen. I mötets slutminuter kom spiken i kistan från Atem Bondarenko som satte 3-1.

Förutom att de fyra vinnarna nu får spela om medaljerna tilldelas de varsin plats vid de Olympiska Spelen i Paris nästa sommar.

Storspelat av Israel och Ukraina

Medans England och Spanien var väntade att ta sig såhär långt, så har deras motståndare verkligen överraskat.

Israel har endast medverkat i två tidigare U21 EM (2007 och 2013), där resan tagit slut redan i gruppspelet. Att bara nå årets slutspel har varit en stor milstolpe, men nu kan man även se fram emot en potentiell medalj, samt en glad återkomst i OS-sammanhang. Senast nationen syntes här med sitt fotbollslandslag var på 70-talet.

Ukraina gör även de sitt tredje EM, men har trots detta ett silver i bagaget från sin allra första turnering 2006. När de var med senast (2011) tog äventyret slut redan under gruppspelet. Årets höga placering gör att de nu är klara för sin allra första olympiska fotbollsturnering på herrsidan.

Så spelas semifinalerna i U21 EM 2023

Onsdag 5 juli

18:00 Israel-England

21:00 Spanien-Ukraina

Uppdaterad 3 juli, 2023