Expekt

Danmark går in i sista gruppspelsomgången mot Serbien med väldigt bra förutsättningar. Ett oavgjort resultat skickar danskarna till åttondelsfinal i slutet på veckan. Läs mer om Danmarks förutsättningar i EM nedan.

Gårdagens matcher i fotbolls-EM avgjorde det danska ödet för kvällen. Ikväll spelar Danmark mot Serbien på Allianz Arena i München där EM-fotboll.se har två utsända reportrar i Hampus Kjellberg och Juuso Sallinen, för att bevaka danskarna. I och med att Kroatien igår blev trea från Grupp B, med två poäng och minus 3 i målskillnad, så har Danmark redan nu extremt bra förutsättningar att nå åttondel i EM.

Danmark står på två poäng i Grupp C i nuläget, som tabelltvåa. Inför mötet med Serbien räcker det för Danmark att spela oavgjort för att bli helt klara för åttondelsfinal, oavsett om man blir det som tvåa eller trea. En poäng ger Danmark tre poäng totalt, vilket innebär att man kniper en av topplaceringarna för alla grupptreor i EM. Vid seger kan man också vinna gruppen, om allt vill sig väl i Englands match mot Slovenien.

För att missa åttondelsfinal krävs förlust för Danmark, men inte ens där är man ”garanterade” att åka ur EM redan i gruppspelet. Danskarna har nämligen ett par livlinor kvar.

Tabell Grupp C

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
England
3
1
2
0
2 - 1
5
2
Danmark
3
0
3
0
2 - 2
3
3
Slovenien
3
0
3
0
2 - 2
3
4
Serbien
3
0
2
1
1 - 2
2

 

Danmarks förutsättningar

Tre poäng

Danmark är klara för åttondelsfinal vid tre poäng mot Serbien. Man skulle även kunna vinna gruppen vid seger mot serberna, såvida inte England lyckas vinna mot Slovenien parallellt. Vid engelsk seger mot Slovenien så kan inte Danmark vinna gruppen. Om England och Slovenien kryssar kan det också bli dansk andraplats, såvida man inte vinner med två mål eller fler och går om England. Och också via målskillnad. Det visar sig, med andra ord…

En poäng

Säkrad åttondelsfinal, oavsett grupplacering. Slutar Danmark trea så har man via sina tre poäng säkrat åttondelsfinal, då man inte kan bli omsprungna av lag bakom i tabellen för tredjeplacerade lagen. Tar man en poäng och slutar före Slovenien i tabellen så har man säkrat en andraplats i Grupp C, bakom England.

Noll poäng

Tungt resultat såklart, men det kan också leda till åttondelsfinal ändå. Skulle Danmark bara förlora med något mål och inte släppa förbi sig Tjeckien eller Georgien från Grupp F, i kampen om tredjeplatserna i EM, ja då kan Danmark säkra åttondelsfinal i EM trots förlust mot Serbien. Men detta scenario stöds också av att Slovenien inte tar poäng mot England, för skulle slovenerna ta poäng där och Danmark förlora mot Serbien: då slutar danskarna sist i gruppen.

Vilka kan Danmark få möta i åttondelsfinal?

Om Danmark tar sig till åttondelsfinal så har man många olika motstånd. Vinner man Grupp C så väntar en grupptrea från Grupp D/E/F. Kommer man tvåa i Grupp B så väntar Tyskland i EM-åttondel, i Dortmund. Slutar man trea och går vidare till åttondelsfinal den vägen så väntar möte med Portugal eller vinnaren av Grupp E (avgörs imorgon).

Uppdaterad 25 juni, 2024