Expekt

Att ta sin in i tabellens topp två är målet för samtliga lag som nu avrundar sina resor i EM-gruppspelet. Men misslyckas man med detta behöver EM-resan inte vara över. Vi guidar dig genom processen där de fyra sista slutspelsplatserna fylls av turneringens främsta grupptreor.

För att avgöra vilka grupptreor som ska belönas med ett avancemang tittar man på helhetsbilden av lagens insats under EM-gruppspelet. Denna ställs sedan mot de andra treorna, vilket alltså blir första gången som lag ifrån olika grupper rankas mot varandra.

Lagen rankas efter följande premisser:

  1. Antalet poäng
  2. Målskillnad
  3. Antalet gjorda mål
  4. Antalet segrar
  5. Disciplinära poäng
  6. UEFA-ranking

De fyra lag som efter detta placerar sig högst upp kommer belönas med varsin plats i EM-slutspelet. Vilken åttondelsfinal de får spela hänger helt och hållet på vilka andra treor som avancerar, då det finns en satt nyckel för det hela. Kroatien är i detta nu femte bästa trea men kan komma topp fyra om Slovenien tappar massa mål mot England, exempelvis. Även om läget är utsatt för Kroatien i nuläget.

Aktuell ranking av tabelltreorna

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
Nederländerna
3
1
1
1
4 - 4
4
2
Georgien
3
1
1
1
4 - 4
4
3
Slovakien
3
1
1
1
3 - 3
4
4
Slovenien
3
0
3
0
2 - 2
3
5
Ungern
3
1
0
2
2 - 5
3
6
Kroatien
3
0
2
1
3 - 6
2

De kan sluta trea i respektive EM-grupp

Poängen och målskillnaden som anges nedan är den som lagen står på efter två spelade matcher. Antalet poäng kan därmed växa, samt att målskillnaden kan svänga åt bägge håll.

Grupp A

Ungern är klara som grupptrea med 3 poäng och -3 i målskillnad.

Tar sig laget vidare som en av de bästa grupptreorna får man möta antingen vinnaren i grupp B, E eller F i Köln, München eller Frankfurt.

Grupp B

Kroatien är klara som grupptrea med 2 poäng och -3 i målskillnad.

Tar sig laget vidare som en av de bästa grupptreorna får man möta antingen vinnaren i grupp E eller F (Portugal) i München eller Frankfurt.

Grupp C

Danmark, 2 poäng, +-0
Slovenien, 2 poäng, +-0
Serbien, 1 poäng, -1

Tar sig något av lagen vidare som en av de bästa grupptreorna får man möta antingen vinnaren i grupp E eller F i München eller Frankfurt.

Grupp D

Nederländerna, 4 poäng, +1
Frankrike, 4 poäng, +1
Österrike, 3 poäng, +1

Tar sig något av lagen vidare som en av de bästa grupptreorna får man möta antingen vinnaren i grupp B, C eller E i Köln, Gelsenkirchen eller München.

Grupp E

Rumänien, 3 poäng, +1
Belgien, 3 poäng, +1
Slovakien, 3 poäng, +-0
Ukraina, 3 poäng, -2

Tar sig något av lagen vidare som en av de bästa grupptreorna får man möta antingen vinnaren i grupp B eller C i Köln eller Gelsenkirchen.

Grupp F

Turkiet, 3 poäng, -1
Tjeckien, 1 poäng, -1
Georgien, 1 poäng, -2

Tar sig något av lagen vidare som en av de bästa grupptreorna får man möta antingen vinnaren i grupp B eller C i Köln eller Gelsenkirchen.

Uppdaterad 25 juni, 2024