Expekt

Spanien är nästa lag till EM-kvart i Tyskland. Där ställs man mot värdnationen i en tuff drabbning på fredag. Detta efter en spansk vändning mot debutanterna Georgien till slutresultatet 4-1.

Under den sena söndagskvällen skulle ett nytt lag bli kvartsfinalklart i EM. Spanien var stora favoriter mot uppstickarna Georgien, där många förväntade sig en ganska enkel resa för Spanien. Men så blev inte fallet.

Spanien var spelmässigt överlägsna under första kvarten men sen kom ett chockmål. Efter en omställning kom ett inlägg från höger som spanske mittbacken Robin Le Normand bröstade in i eget mål till 0-1 för Georgien och en spansk kalldusch. Men Spanien trillade boll halvleken igenom och det skulle bära frukt till slut när Rodri satte dit 1-1 strax innan paus, välförtjänt.

Georgiens superstjärna Kvichi Kvaratshkelia var så nära att stå för ett drömmål från 50 meter i början av andra halvlek för att ge Georgien ännu ett överläge men bollen smet precis utanför på det långa långskottet. Det skulle bli kostsamt. Bara ett par minuter senare kom nämligen ett perfekt inlägg från 16-årige Lamine Yamal till Fabian Ruiz som med huvudet kunde ge Spanien ledningen med 2-1 efter sex minuter i andra halvlek.

Matchens stora behållning i första halvlek var 16-åringen Lamine Yamal som utmanade gång på gång på sin högerkant. Han låg bakom allt för Spanien i offensiv väg och låg bakom ett tredje spanskt nätrassel i minut 74 men han sprang offside i situationen innan, och målet dömdes bort.

Georgien gjorde vad de kunde för att försöka få in en kvittering i matchen. Men Yamals kompis, Nico Williams, förstörde den georgiska festen definitivt när han satte dit 3-1 för Spanien med kvarten kvar att spela. Bara minuten efter det bortdömda målet.

Dani Olmo spikade sedan slutresultatet till 4-1 för att skjuta Spanien till kvartsfinal mot Tyskland på fredagen den 5 juni. Detta i ett häftigt toppmöte redan i kvartsfinal.

Spanien – Georgien, 4-1 (1-1)

’18 0-1 Robin Le Normand (självmål)
’39 1-1 Rodri
’51 2-1 Fabian Ruiz
’75 3-1 Nico Williams
’83 4-1 Dani Olmo

Uppdaterad 30 juni, 2024