Expekt

Spanien stod för en perfekt första halvlek mot Kroatien. Det gav spanjorerna 3-0 i halvtidspaus och slutligen en komfortabel seger. Lamine Yamal, 16, blev historisk som yngsta EM-debutant någonsin där han stod för en målgivande passning i debuten.

Under lördagskvällen sparkade det första toppmötet igång under fotbolls-EM 2024 när Spanien och Kroatien drabbade samman i ett möte mellan två av 2010-talets bästa europeiska nationer. Spanien startade en ung spelare i EM-premiären, där Lamine Yamal blev yngsta spelare någonsin att starta i ett EM med sina 16 år och 338 dagar.

Det finns en stor kroatisk diaspora i Tyskland, något som visade sig i Berlin dit tiotusentals tagit sig för att heja på Kroatien. De kroatiska fansen bjöd på fotbollsfest i början och erbjöd ljuvlig sång medan Spanien bjöd på bäst spel inledningsvis, med högt bollinnehav.

Kroatien började ta sig in i matchen rent offensivt efter dryga kvarten, och var lite rakare i sitt spel mot. Men även Spanien kan vara raka i sitt spel nu för tiden. När en kroatisk långboll vanns av Spanien så kunde Fabian Ruiz slå en perfekt djupledspassning till Alvaro Morata och lagkaptenen gjorde inga misstag när han rullade in 1-0 för Spanien efter dryga halvtimmen.

Men Spanien var inte nöjda där. Bara ett par minuter senare sköt Fabian Ruiz in 2-0 för Spanien. Ruiz var en av skrällarna i startelvan men han visade direkt i EM-premiären att han är i elvan för att stanna med en målgivande passning och ett mål inom loppet av tre minuter. Det var några ödesminuter för matchen med kvarten kvar av första halvlek och Kroatien såg tagna ut av chockminuterna.

Men värre skulle det bli. I första halvlekens näst sista spark fick 16-årige Lamine Yamal bollen till höger efter en fast situation och yttern skickade in ett perfekt inlägg som Dani Carvajal stormade fram och stötte dit till 3-0 (!) för Spanien efter 45 minuter.

Spanien var nära att utöka sin ledning när 16-årige Lamine Yamals hårda skott räddades av Kroatiens målvakt Livakovic. Yamal var i sekvensen efter nära en ny assist i matchen efter en fin aktion, efter en hörna. Även Kroatien var nära ett mål men Ante Budimir och Andrej Kramaric fick bara inte in bollen med huvudet efter en tilltrasslad situation.

Kroatiens förbundskapten Zlatko Dalic såg nog matchen som körd efter 65 minuter när han valde att byta ut toppmittfältarna Luka Modric och Mateo Kovacic, förmodligen för att spara duon till framtida matcher. Den andra halvleken dog lite för tidigt, och det blev aldrig någon nerv i matchen. Många avbrott, byten och annat drabbade halvlek två i Berlin.

Kroatien skulle dock få ett bra läge till reducering när Unai Simon slarvade med bollen från sin målvaktsposition. Det tvingade Rodri till att fälla Bruno Petkovic i straffområdet för att orsaka en kroatisk straff. Just Petkovic fick chansen från elva meter men missade straffen. Men på returen högg Ivan Perisic och kunde passa tillbaka till Petrovic som i sin tur rullade bort 3-1 med en pust. Men pusten blev till besvikelse då målet dömdes bort, där det visade sig att Ivan Perisic var för tidig i straffområdet på returen. Och det stod alltjämt 3-0 till Spanien på tavlan.

Spanien tog en komfortabel seger till slut, och imponerade stort i premiären sett till effektiviteten. Kroatien stod upp bra spelmässigt men Spanien vann kamperna i de båda straffområden. Resultatet skrevs till 3-0 mot Kroatien i vad som har kallats för ”dödens grupp”, i Grupp B där Italien och Albanien också återfinns. De sistnämnda spelar match ikväll med avspark 21:00.

Spanien – Kroatien, 3-0 (3-0)

’28 1-0 Alvaro Morata
’31 2-0 Fabian Ruiz
’45+2 3-0 Dani Carvajal

Så startade lagen

Spanien

Unai Simon

Dani Carvajal, Robin Le Normand, Nacho Fernandez, Marc Cucurella

Pedri (ut ’60), Rodri (ut ’86), Fabian Ruiz

Lamine Yamal (ut ’86), Alvaro Morata (ut ’67), Nico Williams (ut ’67)

Inhoppare:
Dani Olmo (’60), Mikel Oyarzabal (’67), Mikel Merino (’67), Martin Zubimendi (’86), Ferran Torres (’86).

Kroatien

Dominik Livakovic

Josip Stanisic, Josip Sutalo, Marin Pongracic, Josko Gvardiol

Luka Modric (ut ’65), Marcelo Brozovic, Mateo Kovacic (’ut 65)

Lovro Majer, Ante Budimir (ut ’56), Andrej Kramaric (’ut 72)

Inhoppare:
Ivan Perisic (’56), Mario Pasalic (’65), Luka Sucic (’65), Bruno Petkovic (’72).

Uppdaterad 15 juni, 2024