Expekt

Efter förlusten i premiären var Belgien under hård press inför lördagskvällens möte med Rumänien, men fick sig en riktig drömstart när de tog ledningen redan efter 75 sekunder. 

Youri Tielemans smällde in ledningsmålet efter en perfekt passning från Romelu Lukaku. Den tidiga ledningen gav Belgien energi, men Rumänien svarade med aggressivt spel och skapade en hörna. Hörnan blev först kort men lyftes sedan in till andra sidan där Dragusin nådde högst och nickade mot mål, men Belgiens målvakt Casteels gjorde en fin räddning och styrde ut till hörna.

Belgien fortsatte att rulla bollen fint och dominerade spelet, vilket gjorde det svårt för Rumänien att ta för sig. De fick dock en ny chans att svara genom en frispark strax utanför straffområdet, vilket resulterade i en ny hörna. 

Trots att Belgien började starkast visade Rumänien potential genom flera fina omställningar. Strax innan halvtid var Rumänien riktigt nära en kvittering när Faes och Casteels misskommunicerade, vilket gav Dragus en chans att få foten på bollen.

Belgien såg trötta ut mot slutet av halvleken men skapade ändå några fina chanser framåt. De Bruyne hade ett läge där han försökte spela fram till Lukaku, men passningen var inte helt perfekt och Nita kunde enkelt plocka upp bollen. Första halvlek slutade därmed 1-0 till Belgien.

Andra halvlek

Rumänien började starkt efter vilan och tog sig snabbt in i sista tredjedelen. Trots att de inte ägt mycket av matchen skapar de ofta skottlägen när de väl kom fram offensivt. Ytterligare ett rumänskt läge uppstod efter något svagt försvarsspel av Belgien, men de hade tur då Mihalia fick bollen lite för långt ut och sköt över. 

Belgien hittade relativt fort tillbaka till det presspel och tempo som de hade under första halvan av matchen. Kevin De Bruyne stod bland annat för två farliga lägen. Efter 56 minuter kommer matchens första byte; Dodi Lukebakio går ut och ersätts av Leandro Trossard. 

2-0 var nära när Romelu Lukaku satte bollen i mål från ett friläge med målvakten, men målet dömdes bort för offside. Det blir hans tredje bortdömda mål i detta mästerskap.Rumänien gav sig dock inte och fick sin bästa chans när Dennis Man sprang igenom det belgiska försvaret och var nära att kvittera. Men Casteels i Belgiens mål stod för en jätteräddning. 

Till slut fick Kevin De Bruyne utdelning för sina många chanser efter en lång inspark från Casteels som nådde hela vägen fram till honom, och han kunde helt fri skjuta in bollen i mål. Trots att det återstod 10 minuter av matchen, inklusive fyra minuters tilläggstid, stängde Belgiens 2-0-mål matchen och inte mycket hände under de sista minuterna. Belgien säkrade tre viktiga poäng och spänningen i grupp E har minst sagt ökat. 

Belgien – Rumänien 2-0 (1-0)

‘2 1-0 Youri Tielemans
‘79 2-0 Kevin De Bruyne

Uppdaterad 22 juni, 2024