1-1 efter full tid och Sverige åkte hem med en poäng i bagaget. Ett resultat som landslaget bör vara nöjda med. Zlatan Ibrahimovic firade sin hundrade landskamp – något som inte syntes i målstatistiken. Sverige bjöd på spel – långa bollar och stundtals obefintligt passningsspel.

EM-kvalet är i gång på allvar för Sverige efter gårdagens match, och många nya spelare ville presentera sig. På topp sågs ett fint samspel mellan Zlatan, Zenging och Durmaz – som tycktes trivas med varandra. Mest av alla trivdes nog Erkan Zengin – killen som var sist in i landslaget, men som kammade hem den där viktiga poängen genom ett mål värt namnet. Anfallet var stabilt – även om Zlatan fick få bollar att spela på.

Det var i det svenska mittfältet och försvaret som de stora problemen fanns. Redan efter drygt fem minuter fick Österrike en straff efter att Sebastian Larsson hade handen väl högt uppe i straffområdet. Stora ytor skapades också, till Österrikes fördel, vilket föranledde möjligheten för Alaba att ta sig igenom stora delar av planen och behålla bollen, samt att Österrike fick gott om fasta situationer.

I andra halvlek förbättrades spelet på mittfältet, inte minst genom Albin Ekdal. Genom vassa och blixtsnabba löpningar visade 25-åringen att han är på mittfältet för att stanna. I andra halvlek växte Sveriges spel och chanserna blev fler – dock kändes försvarsspelet fortsatt osäkert. Durmaz byttes ut och Elmander kom in, vilket betydde marginellt för matchbilden. Istället hade en förstärkning av försvaret varit på sin plats.

I helhet ska Sverige vara nöjda med att kamma hem ett poäng i en match där Österrike var farligare och där man har mycket att tacka Andreas Isaksson för. Många räddningar i farliga lägen resulterade tillslut i att Sverige kunde pusta ut efter slutsignalen.

Nästa match går av stapeln på Friends Arena. Då möts Sverige och Ryssland. Förhoppningsvis får vi se ett Sverige med ett fungerande försvar, där fler passar går till Ibrahimovic och där Jimmy Durmaz får spela hela matchen.

Saga Rosén

Uppdaterad 6 oktober, 2021


Borussia Dortmund - Real Madrid
TV4 Play