Expekt

Uppdaterad 12 oktober, 2023

Jesper Karlsson gjorde två mål och en målgivande passning i Sveriges seger mot Moldavien. Blågult vann med 3-1 hemma på Friends Arena i träningslandskampen.

Under torsdagskvällen spelade herrlandslaget i fotboll en träningslandskamp hemma mot Moldavien inför skrala läktare  på Friends Arena med en dålig publiksiffra (10 097 åskådare) i oktobermörkret. Janne Andersson satsade på en något reservbetonad startelva där flera spelare fick chansen från start, däribland stortalangen Hugo Larsson.

Jesper Karlsson, som fick chansen från start i landskampen, började bra på sin vänsterkant med två fina aktioner under de inledande sex-sju minuterna för att skapa ett par halvchanser för svensk del. Och Bologna-mittfältaren, som hittat målformen i landslaget, fick också spräcka målnollan på Friends Arena. Ett fint svenskt anfall på högerkanten hamnade hos Linus Wahlqvist Egnell som slog ett perfekt inlägg längs med marken till Karlsson som kunde prickskjuta in 1-0 för Blågult efter nio minuter.

Blågult höll ett högt bollinnehav under första kvarten och förde matchen mot ett ganska lågt stående Moldavien, som inte heller hade sin ordinarie startelva på planen. Och det skulle bära frukt fast denna gång efter en fast situation. Jesper Karlsson, som var planens dominant i början av matchen, slog en perfekt hörna till startdebutanten Gustaf Lagerbielke som nickade in sitt första landslagsmål i sin första ”riktiga” landskamp. Ledning till Sverige med 2-0 efter 18 spelade minuter.

Efter en inte alltför bländande första halvlek, trots två svenska mål, så kunde Moldavien reducera innan halvtidsvilan. Efter en högerhörna studsade bollen lite turligt ned till Ion Nicolaescu som i sin tur kunde skjuta in reduceringen till 2-1 med fem minuter kvar av halvleken. Marcus Rohdén hade halvlekens sista riktiga målchans när han fintade den moldaviske målvakten i ett friläge men för att sedan skjuta utanför i avslutningsläget efter att ha kommit lite ur läget. Sverige vann den första halvleken med 2-1 efter två hyfsat tidiga mål.

Andra halvlek

Till andra halvlek genomförde Janne Andersson fyra förbestämda byten där målvakten Viktor Johansson, backen Emil Holm, mittfältaren Samuel Gustafson och forwarden Anthony Elanga fick bytas in istället för Kristoffer Nordfeldt, Linus Wahlqvist Egnell, Kristoffer Olsson och Viktor Claesson.

Det var en helt okej förstakvart från Blågult som framför allt kombinerade lite på högerkanten med Emil Holm och Anthony Elanga bland flera. Ett svenskt misstag efter en kvart, från målskytten Gustaf Lagerbielke, var nära att reducera i ett moldaviskt mål men Moldaviens anfallare sköt tätt utanför.

Sverige höll fortsatt i bollen en del och var framgångsrika i passningsspelet och återerövringen vilket resulterade i ett bollinnehav på lite över 70 procent efter en tredjedel av andra halvleken spelad.

Det var annars en träningslandskamp av just den kaliber man kunde förvänta sig inför ganska tomma läktare i Solna. Det skulle dock blixtra till lite efter drygt 70 minuter när Jesper Karlssons hörna gick mot Gustaf Lagerbielke och där mittbacken revs ner av sin motspelare och domaren pekade på straffpunkten. Från elva meter fick den, för andra halvleken, vikarierande lagkaptenen Robin Quaison chansen på straff. Den nyblivna 30-åringen bommade dock straffen men på returen och efter lite flipper-spel kunde Jesper Karlsson skjuta in 3-1 för Sverige till sitt andra mål i matchen.

Jesper Karlsson var alldeles uppenbart på spelhumör matchen igenom och med sina två mål och en assist hade han en huvudroll i landskampen. Karlsson var delaktig i ett moldaviskt rött kort i slutminuterna av matchen också efter att Moldavien varit uppenbart frustrerade under slutkvarten med många sena tacklingar i onödiga lägen.

Sverige skulle spela av slutet på matchen och tog en behaglig seger i träningslandskampen. Slutresultatet skrevs till 3-1 efter dubbla mål från Jesper Karlsson och ett mål från Gustaf Lagerbielke.

På måndag spelar Sverige mot Belgien i EM-kvalet på bortaplan i Bryssel. Matchen är en ödesmatch i EM-kvalet om Sverige ska ha någon slags teoretisk chans på en EM-plats i Tyskland 2024. Matchen sänds på TV6 och Viaplay med avspark 20:45.

Sverige – Moldavien, 3-1 (2-1)

’9 1-0 Jesper Karlsson
’18 2-0 Gustaf Lagerbielke
’39 2-1 Ion Nicolaescu
’74 3-1 Jesper Karlsson

Så spelade Sverige

Kristoffer Nordfeldt (ut ’46)

Linus Wahlqvist Egnell (ut ’46), Gustaf Lagerbielke, Filip Helander, Gabriel Gudmundsson

Marcus Rohdén, Hugo Larsson, Kristoffer Olsson (ut ’46), Jesper Karlsson (ut ’89)

Viktor Claesson (ut ’46), Robin Quaison

Inhoppare:
Anthony Elanga (’46), Viktor Johansson (’46), Samuel Gustafson (’46), Emil Holm (’46), Mattias Svanberg (’89).


Grekland - Frankrike
Gibraltar - Nederländerna