När Sveriges U21-herrar mötte Italien i gårdagens EM-kval så utsattes Anthony Elanga för rasistiska tillrop. Det meddelar Svenska Fotbollförbundet på sin hemsida.

Igår tog Sveriges U21-landslag en viktig poäng borta mot Italien. Tim Prica kvitterade till 1-1 i den 92:a matchminuten och gav Sverige en poäng. Efterföljden av matchen blev dock inte så rolig. Efter den portugisiske domarens slutsignal så var det tumult ute på planen. Manchester United-stjärnan Anthony Elanga sågs vara upprörd med de italienska spelare.

Och nu kommer Svenska Fotbollförbundet med ett tråkigt besked. Efter matchen uppgav just Anthony Elanga till den svenska ledningen att han blivit utsatt för rasistiska tillrop från en motståndarspelare i Italien.

– Vi har berättat vår version av vad som hänt och har lämnat in en muntlig rapport till både domarna och matchdelegaten. Nu inväntar vi återkoppling genom matchrapporten och domarrapporten. När de har inkommit tar vi beslut om hur vi går vidare. Säkerhetschefen Martin Fredman är också underrättad om vad som har skett, säger U21- och pojklandslagschefen Claes Eriksson till Svenska Fotbollförbundets hemsida och fortsätter:

– Ingen ska behöva utsättas för rasism, det är fullständigt oacceptabelt. Vi står alla bakom och stöttar Anthony i detta.

Under onsdagsförmiddagen meddelade säkerhetschefen för Svenska Fotbollförbundet Martin Fredman att SvFF kommer att upprätta en polisanmälan till den italienska polisen gällande händelsen.

– Vi har pratat med spelaren och han flögs hem efter matchen av sin klubb. Det råder ingen tvekan om hur han har uppfattat det och med det sagt går vi självklart vidare med det. Vi håller nu på nere i Italien. Jag har kontakt med delar av ledningen på plats kring laget och försöker styra upp en polisanmälan på plats med italiensk polis. Vi försöker anmäla i det landet som brottet händer, vilket är det man ska göra, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:

– Det går att anmäla i Sverige, men då minskar förutsättningarna ytterligare för att det ska hända något i sista änden. Det är allvarligt och vi gör en anmälan i detta nu. Jag har inte blivit återkopplad än om den är genomförd och avslutad å italienska myndigheters vägnar. Sedan får det andra spåret rulla på med matchdelegatrapport och domarrapport och så vidare. Där har vi ingen återkoppling ännu om de delarna, men det får bli nästa spår. Vi tycker att det här är så pass allvarligt att det måste gå i det här spåret också och anmälas.

Uppdaterad 13 oktober, 2021