Expekt

Uppdaterad 28 september, 2022

Sverige kommer att degraderas till Nations Leagues C-division. Detta står klart efter blågult kryss mot Slovenien på Friends Arena. Matchen slutade 1-1 efter att Emil Forsberg gjort Sveriges enda mål.

Under tisdagskvällen ställdes Sverige mot Slovenien i en ödesmatch i Nations League. Förutsättningarna inför var glasklara. Svensk seger var ett krav, annars skulle Blågult degraderas till C-divisionen i Nations League, vilket skulle vara ett hårt slag på många sätt.

Sverige skapade ett farligt läge redan i första minuten efter ett fint skott från Viktor Claesson tätt utanför, som började starkt under de inledande minuterna. Sverige borde kanske ha fått en straff under de inledande tio minuterna och skapade lite farligheter med sitt stora bollinnehav. Men Slovenien tvingade Robin Olsen till ett par räddningar också.

Trots ett väldigt stort övertag inom bollinnehavet för Sverige så kom ledningsmålet från Slovenien efter dryga halvtimmen. En av Sloveniens stjärnor, Benjamin Sesko, motade en boll med vänsterfoten som fick en fin båge över Robin Olsen till 0-1. Ett väldigt fint fotbollsmål från Red Bull Salzburg-spelaren.

Sverige skapade en trippelchans tätt på ledningsmålet där Viktor Claesson var inblandad med två skott, men utan något kvitteringsmål för svensk del. Kvitteringsmålet kom dock från Sverige, efter lite mer desperation i slutet av första halvlek. Med fem minuter kvar av halvleken kom Emil Forsberg loss och stod för en fin prestation när han sköt dit 1-1 på Friends Arena. Ett klassiskt Emil Forsberg-mål, som har gjorts tidigare från mittfältsstjärnan.

1-1 stod sig in i halvtidspaus. Den första halvleken kan summeras som en halvlek där Sverige ägde mycket boll mot ett kompakt Slovenien, och där båda lagen gjorde mål efter två fina individuella prestationer.

Andra halvlek

Sverige började den andra halvleken med ett bra läge, efter fint kombinationsspel på vänsterkanten. Dejan Kulusevski sköt ett skott som blev till en retur som Viktor Claesson dock inte kunde förvalta. Sverige skiftade lite i anfallet, där man började kombinera mer med Dejan Kulusevski och Emil Forsberg på vänsterkanten, något som såg lovande ut i början på andra halvlek. Duon tog sig fram flera gånger på vänsterkanten, tillsammans med Ludwig Augustinsson och skapade nog en del oro i det slovenska försvaret.

Sverige startade väldigt bra den första kvarten och tryckte ner Slovenien ordentligt, samtidigt som man skapade ett par hyfsade farligheter men Sloveniens stjärnmålvakt Jan Oblak stod för några fina räddningar.

Efter 70 minuter gjorde Blågult sina första byten med Viktor Gyökeres och Anthony Elanga in mot Viktor Claesson och Robin Quaison. Förmodligen för att få lite mer energi i en slutforcering, då Sverige som bekant var tvingade till att vinna.

Sverige var lysande stundtals men efter bytena kom drygt tio minuter med svenskt slarv, vilket fick tiden att gå ordentligt i jakten på en kvittering. Blågult försökte göra allt de kunde för en kvittering och bytte in anfallaren Mikael Ishak i slutminuterna för att stångas där framme.

Men det blev inga fler svenska mål. Sverige blev för tunna där framme, och ett starkt kollektivt försvarsspel från Sloveniens sida samt ett bra målvaktsspel stoppade en svensk seger. Sverige slutar sist i Nations League-gruppspelet på fyra poäng och åker därmed ur B-divisionen till nästa gångs gruppspel. Sverige har därmed fullbordat sitt fiasko och spelar i C-divisionen till nästa gång det bär av.

Sverige – Slovenien, 1-1 (1-1)

0-1 Benjamin Sesko
1-1 Emil Forsberg

Så startade Sverige

Robin Olsen

Joel Andersson – Isak Hien (ut ’88) – Victor Nilsson Lindelöf – Ludwig Augustinsson

Viktor Claesson (ut ’70) – Kristoffer Olsson (ut’78) – Jesper Karlström – Emil Forsberg

Dejan Kulusevski – Robin Quaison (ut ’70)

Inhoppare:

Anthony Elanga (’70), Viktor Gyökeres (’70), Mattias Svanberg (’78), Mikael Ishak (’88)