Uppdaterad 5 maj, 2023

Sveriges F17-landslag ska spela EM i Estland i maj månad. Detta står klart efter att 06-landslaget besegrat Finland, Wales och Nederländerna i EM-kvalet. Blågult blev redan klara för EM-avancemang efter två matcher.

Under förra veckan och under helgen spelade Sveriges F17-tjejer födda 2006 EM-kval i Nederländerna. Allra först lyckades Sverige besegra Finland förra veckan med 2-1 efter mål av Emilia Pelgander och Novalie Jensen.

I lördags ställdes sedan Sverige mot Nederländerna i en tuff drabbning som på förhand sågs som en gruppfinal. Efter en fin kämpainsats från de svenska tjejerna kunde Smilla Holmberg skjuta in 1-0 för Sverige med 15 minuter kvar. Trots en nederländsk anstormning under sista kvarten så stod Sverige emot och tog en ovärderlig seger.

I och med att Finland senare besegrade Wales så säkrade Sverige en EM-biljett redan efter segern mot Nederländerna. Då inbördes möten är första kriteriet i en tabell så kunde varken Finland eller Nederländerna (som båda besegrade Wales) gå om Sverige i tabellen. Blågult blev därmed första nation förutom värdnationen Estland att kvalificera sig för F17-EM i maj månad.

Sverige avslutade sedan EM-kvalet mot Wales den 14 mars, en match som var betydelselös för svensk del alltså men som resulterade i en svensk seger till 3-1 för att fullborda ett perfekt kvalspel.

Flickornas U17-EM i Estland spelas 14-26 maj.

Resultat

Sverige – Finland, 2-1

Målskyttar:
Elsa Pelgander, Novalie Jensen

Sverige – Nederländerna, 1-0

Målskytt:
Smilla Holmberg

Sverige – Wales, 3-1

Målskyttar:
Olivia Ländin Sjöblom, Bella Andersson, Bianca Hultbäck Nattland.