Expekt

Uppdaterad 27 mars, 2023

Sveriges herrlandslag tog en viktig seger i EM-kvalet när man studsade tillbaka från förlusten mot Belgien och besegrade Azerbajdzjan med 5-0 på Friends Arena. Mål från Emil Forsberg, Viktor Gyökeres, Jesper Karlsson, Anthony Elanga och ett självmål bäddade för den svenska segern.

Under måndagskvällen spelades den andra av två EM-kvalmatcher för Sveriges herrlandslag i mars månad när Azerbajdzjan gästade Friends Arena i Solna. Blågult fick klara sig utan både Albin Ekdal och Zlatan Ibrahimovic i matchtruppen och var därmed något decimerat, även Ludwig Augustinsson var indisponibel efter att ha lämnat truppen efter en skada mot Belgien.

Azerbajdzjan kom in till matchen med en förlust, de också, efter premiären mot Österrike (1-4). Bortalaget pressade Sverige högt inledningsvis och gav inte Sverige mycket tid i uppspelsfasen, vilket skapade ett högt tempo till att börja med. Sverige skapade dock sin första chans redan efter tre minuter när Emil Forsberg och Viktor Gyökeres kombinerade där den förstnämnda sköt ett lågt skott utanför.

Sverige skapade ett par halvfarliga chanser under första kvarten, där Dejan Kulusevski var mest företagsam på sin högerkant. Även Alexander Isak och Emil Forsberg blixtrade till ett par gånger. Azerbajdzjan ville ha mycket boll men slarvade i sitt uppspel vid ett par tillfällen, inte minst vid ett tillfälle där Alexander Isak fick en boll mitt i gapet men anfallaren kunde inte utnyttja sitt läge där en försvarare hann tillbaka.

Alexander Isak hade en boll i mål i den 29:e minuten. På en hård frispark kom Hjalmar Ekdal först på bollen och skarvade med handen innan Alexander Isak på bortre kunde raka in bollen i mål. Men domartrion blåste av för antingen hands eller offside, ett bortdömt mål var åtminstone ett faktum.

Sverige tog över matchen mer och mer desto mer den första halvleken led och till slut bar det frukt. Emil Forsberg, som visade skillnad i klass jämfört med Belgien-matchen, fångade upp en andraboll och tog ner densamma på bröstet innan han i farten satte dit 1-0 för Sverige. Ett klassiskt ”Forsberg-mål” i den 38:e matchminuten.

Efter det svenska ledningsmålet så fick Azerbajdzjan direkt en farlig chans på den efterföljande hörnan, där Robin Olsen tvingades till en räddning från nära håll. Sverige klarade att bibehålla nollan i första halvlek och Emil Forsbergs sena mål gav Sverige en ledning med 1-0 in till halvtidsvilan, men detta utan att övertyga ute på planen.

Andra halvlek

Sverige gjorde ett byte i halvtidspaus där Hjalmar Ekdal ersattes av Isak Hien. Ekdal fick både en smäll mot huvudet och mot underkroppen i första halvlek, något som kan ha varit anledningen till bytet. Det var ingen superunderhållande första kvart i andra halvlek. Sverige kontrollerade en del boll men allra mest drabbades kvarten av en del avbrott och fasta situationer vilket sänkte tempot och rytmen i matchen.

Emil Forsberg fick andra halvlekens första bästa chans efter just en kvart. Efter en snabb spelvändning från höger till vänster fick Forsberg läget där han fintade sin försvarare men sköt sitt vänsterskott rakt i ansiktet på Azerbajdzjans målvakt. Sverige skulle dock få sitt andra mål efter 65 minuter. Alexander Isak var påpasslig när han utnyttjade en nickskarv från Viktor Gyökeres. Isak tog sig runt sin försvarare och spelade in bollen mot nyss nämnde Gyökeres men en azerbajdzjansk försvarare hann emellan och stötte själv in 2-0 för Sverige. Skönt och viktigt mål för Blågult för att kunna släppa lite press från axlarna.

Sverige gjorde ett par lite mer defensiva byten i matchminut 70 där Alexander Isak och Emil Forsberg lämnade planen och gjorde plats för Jesper Karlström och Viktor Claesson. Den förstnämnda låg bakom 3-0 för Sverige. Karlström var aggressiv när Azerbajdzjan trillade boll i fel läge och vann bollen högt. Lech Poznan-spelaren kunde sedan passa en perfekt passning till Viktor Gyökeres som satte dit 3-0.

Matchen skulle få sig en riktigt fin topping på tårtan. Den så hyllade yttern Jesper Karlsson fick komma in efter 82 minuter. AZ Alkmaar-stjärnan behövde bara några minuter på sig innan han gav Sverige 4-0. Från ett långt håll slog Karlsson till med sitt första landslagsmål när han på ett otroligt sätt curlade in ett drömmål till frispark. Bara ett par minuter senare ökade Sverige på till 5-0. Nyss inbytte Anthony Elanga fick också sätta ett snabbt avtryck i matchen när han sprang sig fri och lurade bort målvakten och rullade in.

Den härliga avslutningen på matchen blev positiv för Janne Andersson och hans landslag. Den så tråkiga Belgien-matchen följdes upp med storseger mot Azerbajdzjan. Matchen slutade 5-0 och förbundskapten Andersson fick helt klart effekt av sina byten i segern. Sverige kunde glänsa och spela ut de sista minuterna på ett frejdigt sätt med en fint publiktryck i ryggen.

Sverige gjorde ingen speciellt bra första halvlek men tog över matchen helt desto mer den led. Blågult kan därmed avsluta denna EM-kvalsamling med en förlust och en seger på Friends Arena i inledningen av EM-kvalet mot EM 2024 i Tyskland. Nästa landslagssamling för Sverige är i juni där man möter Nya Zeeland i en träningslandskamp på hemmaplan innan man ställs mot Österrike på bortaplan i EM-kvalet.

Sverige – Azerbajdzjan, 5-0 (1-0)

’38 1-0 Emil Forsberg
’65 2-0 Bahul Mustafazada (självmål)
’79 3-0 Viktor Gyökeres
’88 4-0 Jesper Karlsson
’89 5-0 Anthony Elanga

Så startade Sverige

1. Robin Olsen

2. Linus Wahlqvist Egnell, 3. Victor Nilsson Lindelöf, 5. Hjalmar Ekdal (ut ’46), 6. Gabriel Gudmundsson

21. Dejan Kulusevski (ut ’82), 19. Mattias Svanberg, 18. Samuel Gustafson, 10. Emil Forsberg (ut ’70)

17. Viktor Gyökeres (ut ’87), 9. Alexander Isak (ut ’70)

Inhoppare:
Isak Hien (’46), Jesper Karlström (’70), Viktor Claesson (’70), Jesper Karlsson (’82), Anthony Elanga (’87).


Grekland - Frankrike
Gibraltar - Nederländerna