Sveriges herrlandslag tog en viktig premiärseger i Nations League-gruppspelet. Blågult besegrade Slovenien med 0-2 på bortaplan efter mål av Emil Forsberg och Dejan Kulusevski.

Under torsdagskvällen ställdes Sverige mot Slovenien på bortaplan i Nations Leagues första match. Sverige formerade en ny och spännande startelva med ett nytt spelsystem likt 4-3-3. Som bekant så missade Anthony Elanga och Jesper Karlsson matchen, detta samtidigt som Victor Nilsson Lindelöf lämnat återbud till landslagssamlingen sedan tidigare bland annat.

Sverige skapade den stora första farligheten i matchen efter drygt åtta minuter när Dejan Kulusevski slog ett perfekt inlägg till Alexander Isak som nickade bollen i stolpen. Nästa svenska farlighet kom via Kristoffer Olssons fot tre minuter senare.

Även Slovenien stack upp stundtals och skapade ett par mindre farligheter på kontringar, men i mångt och mycket så var det Blågult som ägde mest boll i halvleken. Men detta utan att skapa allt för många målchanser.

I den 36:e matchminuten så kombinerade sig Dejan Kulusevski och Viktor Claesson fram där den sistnämnda blev fälld i straffområdet, och domaren pekade på straffpunkten. Straffen från elva meter förvaltades på allra bästa sätt av dagens lagkapten Emil Forsberg som enkelt rullade in 0-1 i sitt högra hörn.

Sverige tvingades till ett byte i slutminuterna av första halvlek när mittbacken Carl Starfelt såg ut att skada sig i baksida lår och tvingades bryta matchen. In som ersättare kom AIK:s Alexander Milosevic. Den första halvleken slutade 0-1 till Sverige efter Emil Forsbergs straffmål.

Andra halvlek

Slovenien kom ut till andra halvlek och skapade en stor farlighet tidigt, när Benjamin Sesko sköt bollen i ribbans överkant och bortom mål. Talangen blev dock avblåst för offside i samma situation. Viktor Claesson, Alexander Isak och Dejan Kulusevski hittade lite kombinationer framåt, tillsammans med de centrala mittfältarna. Ytterforwarden Claesson var inblandad i fler situationer, där han blev neddragen i straffområdet, men utan åtgärder från domaren.

Dejan Kulusevski stod för en patenterad målchans, när han vek in från höger och försökte borra in bollen i bortre, men världsmålvakten Jan Oblak fick sträcka ut ordentligt och rädda. Detta efter 60 spelade minuter, Sveriges klart bästa chans hittills i andra halvlek.

Blågult valde att lägga sig lågt i försvarsspelet och lät Slovenien ha mycket boll under matchens 25 sista minuter. Slovenerna gick för en kvittering och Sverige hade svårt att vila med boll, eller äga boll överhuvudtaget under matchens sista tio minuter. Men trots detta, så var det ändå Sverige som satte dit 0-2. Efter en lång tid utan boll så slog Mattias Svanberg en djupledsboll till Dejan Kulusevski som sedan stod för en fin soloprestation för att utöka Sveriges ledning i matchminut 88.

Kulusevskis mål fastställde slutresultatet till 0-2, vilket bärgade en fin seger för Sverige. Full pott i premiären av Nations League och en perfekt start på denna långa landslagssamling som pågår till och med 12 juni.

Nästa match för Sverige i Nations League är söndagen den 5 juni. Då ställs Sverige mot Norge i ett skandinaviskt derby på Friends Arena med avspark 20:45.

Så startade Sverige

Robin Olsen

Joel Andersson (ut ’65) – Carl Starfelt (ut ’45) – Joakim Nilsson – Ludwig Augustinsson

Kristoffer Olsson (ut ’65) – Jesper Karlström (ut ’79) – Emil Forsberg (K)

Dejan Kulusevski – Alexander Isak (ut ’79) – Viktor Claesson

Inhoppare:
Alexander Milosevic (’45), Mattias Svanberg (’65), Emil Krafth (’65), Jens Cajuste (’79), Robin Quaison (’79)

Uppdaterad 2 juni, 2022