Foto: Uefa

Det är inte bara seniordamerna som under den gångna veckan gjort otroligt bra ifrån sig i det pågående kvalet. Även F18-landslaget har haft stora framgångar på resan mot EM nästa sommar. Laget är nu klara för nästa omgång av kvalet.

Kvalificeringen som ägde rum i Bosnien & Hercegovina inleddes med en storseger med 14-0 mot det armeniska landslaget. Bollarna satt rätt från start och efter de första 45 minuterna hade hela tio svenska mål hunnits med att göras. Beata Olsson stod för fem av matchens mål och blev den stora vinnaren för dagen.

– Det är inte ofta man gör fem mål. Senast jag gjorde fem mål var nog när jag var tolv år så det var jättekul, sa Olsson till svenskfotboll.se efter matchen.

Dagarna därpå hann man med att spela 2-2 mot värdnationen och avrundade sedan kvalet med en match mot toppnationen Belgien. Denna match blev betydligt målfattigare och under första halvlek kunde Talitha De Groote sätta matchen enda mål för Belgien. Trots lika många poäng i tabellen som Bosnien lyckades Sverige med en bättre målskillnad knipa gruppens andraplats och är därmed klara för nästa del av EM-kvalet. Dessa matcher kommer äga rum under våren 2020 och lottningen av grupperna hit sker den 21 november.

Övriga lag som kvalificerat sig till nästa del av EM-kvalet är Frankrike, Slovakien, Rumänien, Finland, Tjeckien, Tyskland, Portugal, Skottland, Polen, Kroatien, Norge, Nordirland, Schweiz, Österrike, Israel, Spanien, Island, Ryssland, Italien, Nederländerna, Irland, Belgien, Bosnien & Hercegovina, England, Serbien, Danmark och Ungern. Dessa kommer delas in i fyra seedningsgrupper inför lottningen, där sju grupper med fyra lag i vardera kommer att bildas. Samtliga gruppvinnare är här klara för EM i Georgien.

Uppdaterad 16 oktober, 2023