Expekt

Om tre veckor så hålls den officiella dragningen för Nations league som kommer att spelas under den kommande hösten. Sedan tidigare är alla deltagande lag indelade i olika divisioner samt seedningsgrupper inför lottningen (här kan du se hur dessa ser ut) utifrån sina respektive placeringar på världsrankingen.

Sverige kommer att möta Österrike, Wales, Ryssland eller Slovakien samt Nordirland, Danmark, Tjeckien eller Turkiet. Samtliga möten kommer att ske med ett möte på svensk mark och ett på bortaplan. Därav tänkte vi ta en titt på hur det har gått vid tidigare mötet mellan Sverige och lagen, samt lagets form vid det nyligen avslutade VM-kvalet och det tidigare europeiska mästerskapet.

Wales
Det svenska landslaget spelade en sista EM-förberedande match mot Wales i juni 2016. Mötet på svensk mark vann Sverige med 3-0, men i EM gick det betydligt bättre för Wales som vann sin grupp och slutligen gick hela vägen till semifinal. I VM-kvalet kom man trea i sin grupp.

Slovakien
Lagen möttes under förra årets januariturné, där mötet blev en 6-0 vinst till Sverige. Landslaget har deltagit i EM som självständig nation vid ett enda tillfälle, vilket var sommaren 2016. Här åkte man dock ut redan i gruppspelet. I höstens kval till VM slutade man som sämsta grupptvåa och missade därmed playoff-spel.

Österrike
När Sverige kvalade till det förra europeiska mästerskapet var Österrike med i samma grupp, vilket gav två möten mellan lagen under den perioden. Dessa två matcher resulterade i en oavgjord match samt en svensk förlust på hemmaplan. Österrike gick direkt till EM, där man kom sist i sin grupp. I sin VM-kvalgrupp kom man fyra.

Ryssland
Även Ryssland spelade i samma grupp som Sverige i kvalet till förra EM. I matcherna mellan lagen blev det ett oavgjort möte samt en seger till det ryska laget. Ryssland tog sig därefter direkt till EM, där man slutade sist i sin grupp. Laget är värdnation till sommarens VM och slapp därför att kvala till turneringen.

Nordirland
Utav Sveriges möjliga Nations League-motståndare så är Nordirland det lag som det dröjt längst sedan man möttes på plan. I kvalet till EM 2008 var lagen med i samma grupp och de två mötena resulterade i en nordirländsk vinst samt en oavgjord match. I EM 2016 kom laget trea i sin grupp och under playoffen till VM 2018 slogs man ut utav Schweiz.

Danmark
I kvalet till EM 2016 var det Danmark som var Sveriges sista motstånd. Laget möttes i ett playoff-möte som resulterade i en svensk seger samt en oavgjord match. Danmark missade därmed EM, men tog sig däremot till playoff på nytt i VM-kvalet där man slutligen besegrade Irland.

Tjeckien
I mars 2016 möttes Sverige och Tjeckien under uppladdningen för sommarens EM. Matchen på Friends Arena slutade oavgjort och i själva mästerskapet åkte båda lagen ut som fyra in sina grupper. Tjeckien kom trea i sin kvalgrupp till VM 2018.

Turkiet
Under våren 2016 möttes Turkiet och Sverige i en vanlig uppladdningslandskamp inför EM, som slutade med en turkisk 2-1 vinst på hemmaplan. Laget slutade trea i sin Em-grupp och som efter det fyra i sin kvalgrupp till sommarens VM.

Uppdaterad 2 januari, 2018