Uppdaterad 20 juni, 2023

Sveriges herrlandslag åkte på en förlust i den så viktiga EM-kvalmatchen mot Österrike i Wien. Christoph Baumgartners två sena mål blev matchens enda till Österrikes seger med 2-0. Sverige har nu en tuff väg till EM 2024 efter två förluster i kvalspelets inledning mot toppkonkurrenter.

Under tisdagskvällen spelades den tredje EM-kvalmatchen för Sveriges del i EM-kvalet mot Europamästerskapet 2024 i Tyskland. Sverige gästade gruppettan Österrike på Ernst Happel Stadion i Wien och stod inför en tuff drabbning. Janne Andersson valde att formera en startelva med Victor Nilsson Lindelöf och Isak Hien i mittlåset och där Albin Ekdal var tillbaka i landslaget tillsammans med Samuel Gustafson på centralt mittfält. Dejan Kulusevski och Alexander Isak bildade dessutom anfallspar. Martin Olsson och Linus Wahlqvist tog plats på varsin ytterbacksposition.

Ett stort publikhav intog nationalarenan i Wien där det var bra tryck från start. Österrikes nya förbundskapten Ralf Rangnick har implementerat ett högt presspel och högt tempo hos sitt landslag, något som visades tidigt med en tidig österrikisk kontringsmöjlighet utanför mål. Österrike började allra bäst och satte upp ett högt tempo under de första tio minuterna där Sverige fick avvärja ett par halvchanser.

Blågult skapade en halvchans inledningsvis och fick också matchens första hörna, där man skapade ett riktigt farligt läge när Emil Forsbergs hörna nådde Victor Lindelöfs panna men målvakten Alexander Schlager stod för en fin reflexräddning på nicken. Emil Forsberg hade sedan en farlig frispark på mål som samme Schlager även räddade. Det var en rivstart på kvalmatchen under första kvarten med ett skyhögt tempo och lite farligheter. Även Sverige fick bra bett i sin höga press stundtals med bollvinster i bra lägen.

Det blev mer kamp efter 20 minuter ungefär, där Sverige fick skicka lite långbollar på chans i bristen på ytor för deras offensiva alternativ. Emil Forsberg var, som vanligt, bra för svensk del och skapade oreda framåt tillsammans med Alexander Isak och Dejan Kulusevski stundtals. Efter en halvtimmes spel var det dock Österrike som tog över och fick några lägen mot Robin Olsen efter svenska slarv, men Malmö-pågen höll nollan intakt. Olsen tvingades till en fin räddning från ett hårt österrikiskt skott efter 40 minuter bland annat men även till två heta räddningar efter det.

Den första halvleken var intensiv och händelserik men innehöll inga mål. Österrike var bäst i första halvlek med två bra perioder i början men framför allt i slutet där man skapade ett flertal farliga chanser mot det svenska målet, där Robin Olsen verkligen fick visa sig från styva linan under sista tio minuterna av halvleken. 0-0 efter 45 minuter.

Andra halvlek

Sverige gjorde ett byte i paus när Albin Ekdal utgick och Jesper Karlström ersatte. Precis som i slutet av första halvlek fick Robin Olsen göra ett par viktiga räddningar direkt i inledningen av andra efter österrikiska chanser. Det var nästan en farlig möjlighet i varenda anfall för Österrike inledningsvis medan Sverige hade svårt att hålla boll och skapa något med densamma, och Sverige ville definitivt sänka tempot medan Österrike ville höja det. Dejan Kulusevski skapade dock en chans från ingenting efter 55 minuter och Blågult fick åtminstone ett bra skott på mål efter tio minuter.

Efter en tung svensk period inledningsvis så stabiliserades matchen en aning efter detta. Sverige fick lite fasta situationer och inkast där man dock inte var så framgångsrika trots flera försök. Robin Olsen stod utan skott mot sig under en dryg kvart men fick underhållas igen efter drygt 70 minuter med ett hårt skott som Olsen klarade.

Efter 76 minuter kom två svenska byten när Viktor Gyökeres och Jesper Karlsson kom in istället för Alexander Isak och Emil Forsberg. Fart och fläkt i kontringsspelet var möjligen en viktig faktor i bytena när Sverige stod lågt mot Österrike under sluttampen. Hemmalaget var bollskickligare än Blågult och lyftes fram av hemmapubliken vid bra perioder. Men Sverige skulle få kapitulera. Efter ett långskott från Österrike kunde Robin Olsen rädda bollen men inte hålla densamma och då högg Christoph Baumgartner på returen och rakade in 1-0 för Österrike.

Med en kalldusch med tio minuter kvar av EM-kvalmötet behövde Sverige nu framåt för en viktig kvittering. Förlust i Wien skulle vara ett mardrömsresultat i EM-kvalet med tanke på förlusten mot Belgien i premiären. Med några offensiva byten i slutminuterna försökte Janne Andersson trycka igång laget i jakten på kvittering. Sverige flyttade fram positionerna men hade väldigt svårt att skapa någonting offensivt. Då kom istället en österrikisk kontring där Christoph Baumgartner än en gång var hetast på en målvaktsretur och kunde nicka in 2-0 för att punktera matchen.

Sverige förlorade ödesmatchen i Wien med 2-0 och har nu en rejäl uppförsbacke. I och med att man förlorat mot toppkonkurrenterna Belgien och Österrike så är man i behov av andra resultat samt nästan idel segrar för att kunna hänga med de två platserna i kampen om en EM-plats. Nästa EM-kvalmatch för svensk del är den 9 september borta mot Estland.

Blågult har tre poäng efter tre matcher jämfört med Österrikes tio poäng på fyra matcher och Belgiens sju poäng efter tre matcher. Noterbart är att Sverige inte har en livlina från Nations League med sig in i EM-kvalet.

Österrike – Sverige, 2-0 (0-0)

’81 1-0 Christoph Baumgartner
’89 2-0 Christoph Baumgartner

Så startade Sverige

Robin Olsen

Linus Wahlqvist Egnell, Isak Hien, Victor Nilsson Lindelöf, Martin Olsson

Mattias Svanberg (ut ’87), Samuel Gustafson, Albin Ekdal (ut ’46), Emil Forsberg (ut ’76)

Dejan Kulusevski (ut ’87), Alexander Isak (ut ’76)

Inhoppare:
Jesper Karlström (’46), Viktor Gyökeres (’76), Jesper Karlsson (’76), Viktor Claesson (’87), Anthony Elanga (’87).