Spaniens Mariona Caldentey blev matchhjälte på straffspark i Nations League-premiärens absolut sista spark. Det gav Sverige en tung förlust till 2-3 på Gamla Ullevi i Nations League-gruppspelets första match.

Under fredagskvällen inledde damlandslaget sitt OS-kval när Nations League-gruppspelet sparkades igång för första gången på damsidan. Blågult tog emot Spanien hemma på Gamla Ullevi i ett möte mellan världsettan på rankingen, Sverige, och världsmästarna Spanien. De sistnämnda har inte haft det bekymmerslöst sedan VM-guldet för en dryg månad sedan utan det spanska landslaget är inkallade till samlingen med viss tvång efter att man från början velat bojkotta spel på grund av det spanska fotbollförbundets problem i de bestämmande leden. Men till spel kom ett 20-tal världsmästare mot VM-trean Sverige, ett blågult landslag som formerade en bekant startelva med många toppnamn där det inte var någon överraskning i startelvan.

Sverige och Spanien ställde upp gemensamt bakom en banderoll med texten ”Det är över – vår kamp är den globala kampen” innan man kickade igång bollen. Under de första tio minuterna var det ganska temposvagt och inledningen hade inga större målchanser åt något håll. Båda lagen ville dock spela boll längs med marken inledningsvis där Spanien fick bäst ”bett” både i sitt höga försvarsspel och bollinnehav medan Blågult hade svårt att komma loss offensivt.

Zecira Musovic fick sträcka ut med matchens första räddning efter kvarten spelade efter att Aitana Bonmati testade skott utifrån. Tätt därpå kom ett ledningsmål, men detta var blågult. Det starkaste anfallsvapnet för Sverige under damernas fotbolls-VM 2023 var fasta situationer och hörnor i synnerhet, något som bar frukt även i Nations League. Kosovare Asllani slog en perfekt slagen hörna som nådde Magdalena Erikssons panna till 1-0 för Sverige i hennes 103:e landskamp i den blågula tröjan och Sverige var i ledning efter 23 minuter.

Sverige spelade ganska bra efter målet och Spanien hade inte mycket lägen. Men världsmästarna fick in en kvitteringsboll med drygt tio minuter kvar av första halvlek när Athenea del Castillo sköt ett skott från en bit utanför straffområdet som svenska målvakten Zecira Musovic inte kunde kontrollera studsen på och Spanien kvitterade till 1-1.

Sverige hade ett drömläge till ett nytt ledningsmål bara minuter efter Spaniens kvittering men Filippa Angeldahl kunde inte behålla kylan i avslutet när hon kom fri med den spanska målvakten. Men den första halvleken slutade 1-1 efter en jämn första halvlek.

Andra halvlek

Spanien började allra bäst i andra halvlek och skapade ett par anfall under de inledande tio minuterna där Zecira Musovic fick göra två fina räddning för att hålla resultatet intakt och revanschera sig från misstaget på det spanska målet i första halvlek.

Det blågula landslaget kom inte riktigt in i andra halvlek och den första kvarten var Spaniens utan tvekan. Det fick Peter Gerhardsson att ändra om lite hos spelarna på planen där Hanna Bennison, Linda Sembrant och Sofia Jakobsson byttes in istället för Filippa Angeldahl, Nathalie Björn och Johanna Rytting Kaneryd.

Den andra halvleken slutade bjuda på chanser efter de svenska bytena, åtminstone inledningsvis när spelet var ganska neutralt under tio minuters spel. Men sen blixtrade Spanien till och fick med sig ett 1-2-mål när Eva Navarro stod för ett rejält drömmål när hon borrade in bollen i bortre krysset efter 78 minuters spel. Sverige hade förberett ett byte innan målet med Madelen Janogy in istället för Kosovare Asllani och genomförde detsamma efter målet.

Blågult behövde jaga en kvittering efter det spanska målet och det dröjde inte länge innan den kom. Bara tre minuter efter Spaniens ledningsmål arbetade sig Stina Blackstenius fram i offensivt straffområde och efter lite om och men hamnade bollen framför Lina Hurtig som i sin tur skickade in 2-2 för Sverige inför drygt 16 000 skrikande fans på Gamla Ullevi.

Som så många gånger förr hittade alltså Sverige ett sent mål efter att ha visat mental styrka efter kallduschen till 1-2. Efter Sveriges mål skapade Spanien ett par lägen via långskott men utan att bli alltför farligt. Sverige såg hyfsat nöjda ut med ett oavgjort resultat mot världsmästarna och jagade inget ledningsmål. Den defensiva approachen skulle dock resultera i något negativt för Sverige. I tilläggstidens absolut sista minut stack Spanien fram med en boll i straffområdet där Amanda Ilestedt förhindrade ett spanskt superläge genom att dra ner spanjorskan i straffområdet. Domaren pekade på straffpunkten och tilldömde en straff och rött kort till Amanda Ilestedt.

Mariona Caldentey slog straffen för Spanien och gjorde inga misstag när hon rullade in 2-3 till Spanien, i matchens absolut sista spark. Den Nations League-premiär som såg ut att gå till ett oavgjort resultat slutade istället i ett oerhört tungt nederlag för svensk del efter att Spanien avgjort i den absolut sista minuten med en straffspark.

– Surt att förlora såklart men jag tycker inte att vi kommer upp i nivå idag som lag och förtjänar inte att vinna, säger vikarierande lagkapten Magdalena Eriksson till SVT efter matchen.

Matchen slutade 2-3 till Spanien som nu tar kommando i Grupp A4 i Nations League. För Sverige väntar nu möte med Italien tisdagen den 26 september på bortaplan. Spanien står i sin tur mot Schweiz.

Sverige – Spanien, 2-3 (1-1)

’23 1-0 Magdalena Eriksson
’38 1-1 Athenea del Castillo
’78 1-2 Eva Navarro
’82 2-2 Lina Hurtig
’90+4 2-3 Mariona Caldentey

Så startade Sverige

Zecira Musovic

Nathalie Björn (ut ’65), Amanda Ilestedt, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson

Filippa Angeldahl (ut ’65), Kosovare Asllani (ut ’78), Elin Rubensson

Johanna Rytting Kaneryd (ut ’65), Stina Blackstenius, Lina Hurtig

Inhoppare:
Sofia Jakobsson (’65), Linda Sembrant (’65), Hanna Bennison (’65), Madelen Janogy (’78)

Uppdaterad 22 september, 2023