Expekt

Turkiet tog tre tunga poäng i Grupp F mot uppstickaren och debutanterna Georgien. Efter två turkiska drömmål vann man med 3-1 i Dortmund, där Arda Güler blev matchhjälte.

Under tisdagskvällen startade Grupp F sitt EM-äventyr i Tyskland där Turkiet och Georgien gick in i mästerskapet. De sistnämnda gjorde EM-debut och hade mycket folk med sig till Tyskland och premiären men man fick se sig besegrade på läktarna av de tiotusentals turkar som tagit sig dit. Den turkiska diasporan i Tyskland är stor och i synnerhet även i Dortmund, där matchen spelades. Tråkigt nog ska det ha skett slagsmål inne på arenan mellan supportergrupper, inför mötet.

Hagel, bråk och spänd stämning var några ingångspunkter in till matchen. Men match blev det. Turkiet började bäst och hade en stolpträff efter tio minuter från Kaan Ayhans fötter. Men Turkiet skulle få utdelning senare. Man pressade på mot ett lågt stående Georgien vilket bar frukt när ytterbacken Mert Muldür fick på en drömträff med volley till 1-0 för Turkiet, till ett riktigt drömmål.

Men turkarna var inte nöjda där. Bara två minuter senare kom nämligen ett mål igen när tysk-födde Kenan Yildiz kunde raka in tvåan efter en snabb turkisk omställning. Men målet visade sig komma från en offside och målet blev bortdömt. Men Turkiet hade trots detta fått extra fart under fötterna. Trodde man. Men istället, bara fyra minuter efter Yildiz bortdömda mål så kom 1-1 för Georgien från ingenstans.

Anfallaren, Georges Mikautadze, rakade in en boll på första stolpen och blev Georgiens historiskt första målskytt någonsin i ett fotbollsmästerskap. Turkiet ägde första delen av halvleken men Georgien spottade upp sig under andra delen, i en halvlek som slutade 1-1.

Turkiet fick äga lite mer boll igen i början av andra halvlek och tryckte ner georgierna, som bara stack upp till anfall ett fåtal gånger. Det skulle straffa sig för Georgien. Efter 65 minuter steg nämligen den turkiska supertalangen Arda Güler fram och skickade in ett nytt drömmål till 2-1 för Turkiet. Real Madrid-mittfältaren peggade upp bollen med sin vänster och borrade in bollen i bortre krysset till turkisk ledning.

Georgien förändrade lite efter Gülers drömmål för att försöka skapa tryck för en kvittering mot slutet av matchen. Men man hade svårt att skapa några chanser överhuvudtaget mot ett hårt jobbande Turkiet, som var aggressiva. Men när det kändes kört kom läget med tre minuter kvar av tilläggstiden där målskytten Mikautadze var så när att sätta dit en historisk kvittering. Man hade även ett stolpskott i den absoluta slutminuten.

Någon kvittering blev det inte utan Turkiet kunde istället kvittera ut tre poäng från sin EM-premiär 2024 efter att man också avgjorde matchen i tom kasse till 3-1 i matchens sista spark när Georgiens målvakt var framme på en hörna. I Grupp F spelar också Portugal och Tjeckien som möts under tisdagskvällen med avspark 21:0.

Turkiet – Georgien, 3-1 (1-1)

’25 1-0 Mert Muldür
’32 1-1 Georges Mikautadze
’66 2-1 Arda Güler
’90+5 3-1 Kerem Akturkoglu

Uppdaterad 18 juni, 2024