Foto: Wikimedia

Om mindre Àn tvÄ mÄnader drar U21 EM igÄng och de tolv deltagande nationerna Àr nu i full gÄng med att ladda upp inför turneringen. De flesta lagen vet mycket vÀl vad turneringen som vÀntar gÄr ut pÄ, medans det finns ett par lag som inte Àr fullt lika erfarna. Vi har hÀr summerat de deltagande lagens tidigare EM-deltaganden och medaljer.

Belgien
Har deltagit i tvÄ tidigare mÀsterskap och dÀr som bÀst tagit sig till semifinal (2007).

Italien
Den mest erfarna nationen i turneringen och har varit med i nÀst intill samtliga upplagor. Har vunnit guld fem gÄnger och silver tvÄ gÄnger, dÀr den senaste medaljen kom 2013.

Polen
Har varit med i sex upplagor av turneringen och vid samtliga tillfÀllen Äkt ut i gruppspelet. HÀr senast stod man som vÀrd för turneringen.

Spanien
Under sina tretton deltagande har det blivit tre guld, tre silver och tvÄ brons, dÀr flera av medaljerna kommit under de senaste Ären.

Danmark
Har spelat i sju tidigare U21-EM och dÀr tagit sig till semifinal som bÀst, vilket skedde 1992 och pÄ hemmaplan 2015.

Serbien
Gör i Är sitt elfte mÀsterskap och Àr Àven nationen som tog hem den allra första upplagan 1978. Efter det har man spelat i ytterligare tre finaler och i alla dessa belönats med ett silver.

Tyskland
Det tyska landslaget har under Ären varit med i tretton tidigare mÀsterskap, dÀr ett par mÀsterskap spelats med bÄde det vÀsttyska och det östtyska landslaget. Lagen har tagit hem tvÄ guld och tre silver, dÀr man Àven Àr regerande mÀstare sedan förra upplagan.

Österrike
Gör i Är premiÀr i U21-EM efter att ha kommit tvÄa i sin kvalgrupp och dÀrefter besegrat Grekland i play-offen.

England
Det engelska landslaget har varit med i fjorton tidigare mÀsterskap dÀr man tog sig till turneringens topp 4 under de sex första upplagorna. Förutom tvÄ guldmedaljer frÄn 80-talet tog man hem ett silver 2009, nÀr turneringen spelades i Sverige.

Frankrike
Åtta tidigare gĂ„nger har det franska landslaget varit med i turneringen, dĂ€r man tagit hem en medalj av varje valör. Den senaste tog man hem 2002, dĂ„ man föll i finalen mot Tjeckien.

Kroatien
2000 och 2004 Àr de Är som Kroatien deltagit i mÀsterskapet. BÄda gÄngerna har man dock blivit utslagna redan i turneringens gruppspel.

RumÀnien
I Är Àr första gÄngen som RumÀnien lyckats ta sig till turneringen genom att lyckas i kvalet. 1998 hade man en direktbiljett dit i och med att man stod som vÀrd och dÄ kom man sist i mÀsterskapet.

Artikeln Àr skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
sofie@em-fotboll.se

>> LÀs mer om mig hÀr