Expekt

Uppdaterad 1 februari, 2023

Europeiska Fotbollsförbundet (UEFA) väljer att göra om Nations League och kvalspelet för herrlandslagen. Bland annat ökar antalet kvalgrupper till stora mästerskap.

UEFA Nations League introducerades för Europa för flera år sedan och har nyligen genomgått sitt tredje gruppspel för herrlandslag. Nästa gruppspel som inleds i Nations League är år 2024, och nu har UEFA beslutat att göra förändringar inför det kommande Nations League-gruppspelet.

Tidigare har lagen i A-divisionen tävlat om förstaplatsen i sin grupp för att kunna nå semifinal i Nations League. Nu kommer även tvåorna i varje grupp att nå slutspel då UEFA lägger till kvartsfinaler till Nations Leagues slutspelsträd.

Det görs även förändringar gällande upp- och nedflyttning. Grupptreorna från A-divisionen kommer att ställas mot grupptvåorna från B-divisionen i kamp om upp- och nedflyttning divisionerna emellan. Detta innebär alltså att ettorna från B-divisionens grupper i samma ordning flyttas direkt upp samtidigt som tvåorna får chans att göra detsamma. Detta system spelas även in i C-divisionen där Sverige kommer att spela 2024.

Precis som tidigare kommer gruppfyrorna i A-, B- och C-divisionen att flyttas ner direkt. I D-divisionen är det bara två grupper, och där går två landslag upp till C-divisionen.

Kvartsfinalerna för toppnationerna samt alla upp- och nedflyttningsmatcher spelas i hemma- och bortamöten.

Kvalspelet till mästerskap

Det europeiska kvalet till EM och VM kommer också att förändras enligt UEFA. Tidigare har det varit tio kvalgrupper om sex eller fem lag i varje grupp för att kvala till stora mästerskap. Nu ändrar UEFA till tolv grupper om fyra eller fem lag. Detta från och med hösten 2024. Alla gruppettor kommer fortsatt nå VM eller EM samtidigt som grupptvåorna kommer att ingå i playoff-matcher mot Nations League-lag eller andra grupptvåor alternativt kvalificera sig direkt till det aktuella mästerskapet.