Några av världens största talanger spelar EM i sommar. Nedan listar vi några unga spelare att hålla ett extra öga på under mästerskapet, lag för lag. För att få vara med på listan krävs att man är född 2002 eller senare.
Listan är komplett över spelare födda 2002-2007 i EM. Den yngsta spelaren av dem alla är Lamine Yamal, född 2007 (13 juli). Han delar denna lista med många spelare från alla olika nationer. Faktum är att samtliga EM-länder har minst en spelare med på listan, alltså minst en spelare född 2002 eller senare.
Grupp A
Tyskland
Florian Wirtz, Bayer Leverkusen (2003)
Maximilian Beier, TSG Hoffenheim (2002)
Jamal Musiala, FC Bayern München (2003)
Kommentar:
Till listan ovan hade 20-årige Aleksandar Pavlovic lagts till om han inte tvingats lämna EM-truppen två dagar före premiär. Men visst: Tyskland har lite unga spelare att gotta sig i ändå. Maximilian Beier lär stå på tillväxt men kan komma in och springa sönder försvar med sin über-speed. Jamal Musiala är redan en storstjärna i Bayern, och en nyckel i Tyskland. Det är också killen på andra kanten: Florian Wirtz. En av Tysklands bästa spelare, redan i så ung ålder, och totalt bidragande till Bayer Leverkusens succésäsong i Tyskland och Europa. Undertecknad twittrade redan efter hans första Bundesliga-match (18 maj 2020) att han kommer bli bäst i världen. Han är på god väg.
Skottland
Tommy Conway, Bristol City (2002)
Kommentar:
Skulle bli förvånad om Conway får mycket speltid. Forwarden kom in sist av alla som ersättare till Ben Doak som i sin tur hade ersatt Lyndon Dykes. Här går Hearts-hjälten Shankland före. Men Conway förtjänar en plast på listan på grund av sin ålder men också på grund av sina tio Championship-mål under säsongen.
Schweiz
Ardon Jashari, FC Luzern (2002)
Leonidas Stergiou, VfB Stuttgart (2002)
Fabian Rieder, Rennes (2002)
Kommentar:
Detta ovan är väl inga nyckelspelare, någon av dem. Även om det är skickliga spelare nu och för framtiden. Fabian Rieder lär många ha sett för Young Boys i Champions League-sammanhang tidigare. Erfaren trots sin ringa ålder. Ardon Jashari lämnar Schweiz för Belgien och Club Brügge till nästa säsong, ett moget steg. Leonidas Stergiou slutade tvåa med Stuttgart i Bundesliga den här säsongen, med 15 matcher på kontot.
Ungern
Milos Kerkez, Bournemouth (2003)
Botond Balogh, Parma (2002)
Mihaly Kata, MTK Budapest (2002)
Marton Dárdai, Hertha Berlin (2002)
Krisztofer Horvath, Kecskemet
Kommentar:
Ungern har fem spelare som uppfyller kraven för listan. Milos Kerkez är på jättegod väg att bli en ordinarie Premier League-spelare och ytterbacken jagas av större PL-klubbar efter sin debutsäsong för Bournemouth. Där finns också lite hemvävt i Kata och Horvath men också tyskt i Marton Dardai. Säger efternamnet Dardai och Hertha Berlin-kombinationen er något? Johodå. Det är klart att det är Hertha Berlin-legendaren Pal Dárdais son. Pappa Pal har gjort över 60 landskamper för Ungern och han har spelat 14 säsonger som spelare i Hertha Berlin. Som tränare har pappa Pal gjort 248 matcher som tränare, senast den här säsongen. Finns det bara en Pal Dárdai (?) undrar ni. Självklart inte. Pal Dárdai den andre har en pappa vid namn Pal Dárdai och en annan son vid namn Pal Dárdai. Den sistnämnda kallas nu ”Palko” för att undvika förvirring och spelar även han för Hertha Berlin, men är ej uttagen till EM-truppen (trots en tidigare landskamp). En tredje brorsa Dárdai, alltså bror till Palko och Marton, spelar också för Hertha Berlin (som 18-åring). Där har Ungern hopp för framtiden. Men till detta EM är bara en Dardai uttagen, och ingen Pal. Tur är väl det för TV4-gänget och SVT-gänget. Jag går nu på kafferast.
Grupp B
Spanien
Lamine Yamal, FC Barcelona (2007)
Fermin Lopez, FC Barcelona (2003)
Nico Williams, Athletic Bilbao (2002)
Pedri, FC Barcelona (2002)
Kommentar:
*Googlar: ”får man spela fotbolls-EM när man är ett barn?”*. Svaret verkar vara ja. Lamine Yamal är nämligen bara 16 år gammal. Men karln fyller 17 dagen före EM-finalen. Gubbe. Lamine Yamal är yngsta spelare någonsin att ta plats i en EM-trupp, och blir yngste man att spela om han får speltid. En supertalang, utan tvekan. Fermin Lopez från Barcelona är med för att se och lära men Pedri, en annan Barca-talang (dock fostrad på Kanarieöarna), är något annat. Han är komplett redan nu, och är en nyckel i Spaniens mittfält. Nico Williams valde en annan väg än brorsan Iñaki och valde spel för Spanien. Baskiern är hypersnabb och teknisk, och en joker.
Albanien
Medon Berisha, Lecce (2003)
Kristjan Asllani, Inter (2002)
Mario Mitaj, Lokomotiv Moskva (2003)
Kommentar:
Mario Mitaj är ordinarie vänsterback i Albanien, på förhand. Det beror kanske lite på hur Sylvinho vill formera, då två av albanernas toppspelare är högerbackar i Ivan Balliu och Elseid Hysaj där den sistnämnda kan alternera som vänsterback. Men Mitaj är i grunden ett bra och stabilt val. Inte superkänd med tanke på hans klubbkoppling. Kristjan Asllani då? Albaniens mittfältshopp för framtiden. Spelar i Inter trots inte jättemycket speltid under säsongen, men han har färdigheter som gör honom extra intressant för framtiden.
Kroatien
Martin Baturina, Dinamo Zagreb (2003)
Luka Sucic, RB Salzburg (2002)
Josko Gvardiol, Manchester City
Kommentar:
Josko Gvardiol är inte längre en talang, det är en toppback i Europa. Har inte dominerat i Manchester City under året men för Kroatien är han generalen där bak. Luka Sucic är född i Österrike precis som landslagskamraten Mateo Kovacic. Övriga likheter? Båda är födda och uppväxta i Linz i norra Österrike. I övrigt är Sucic vänsterfotad och lite mer offensiv inriktad. Martin Baturina kommer från en fin säsong i inhemska ligan och brottas med Sucic om en plats på offensivt mittfält.
Italien
Riccardo Calafiori, Bologna (2002)
Kommentar:
Jätteintressant försvarsspelare, som har en bred repertoar. Kan spela mittback (helst), vänsterback och wingback. En del av succélaget Bologna under säsongen, ett Bologna som knep en Champions League-plats från Serie A. Två landskamper på kontot och en liten joker. Ordinarie i Bologna, och fick en fin utveckling under Thiago Motta. Bör kunna vara ett namn för startelvan.
Grupp C
Slovenien
Benjamin Sesko, RB Leipzig (2003)
Adrian Zeljkovic, Spartak Trnava (2002)
Zan Vipotnik, Bordeaux (2002)
Kommentar:
Hur många gånger har man hört att en spelare är lik Zlatan? MÅNGA! Men här har vi Benjamin Sesko från RB Leipzig med 14 mål i Bundesliga under säsongen. 195 centimeter, snabb, teknisk, fysisk och ett bra avslut. Påminner till hundra procent om en ung Zlatan Ibrahimovic. Benjamin Seskos barndomsidol? Den store Zlatan. Sesko är Sloveniens stjärna offensivt och kan kompletteras med forwarden Zan Vipotnik.
Danmark
Rasmus Höjlund, Manchester United (2003)
Victor Kristiansen, Bologna (2002)
Kommentar:
Lånet från Leicester, Victor Kristiansen, imponerade för Bologna under säsongen. Komplett vänsterback! Men han får ursäkta för Danmarks framtida målmaskin Rasmus Höjlund förtjänar mer shine. Ingen supersäsong i United, men han blixtrade till mot slutet. Extremt snabb och villig att löpa, med näsa för målet. Fick sitt stora genombrott i Atalanta, och kommer snart växa in i PL-kostymen. Då kommer Danmark ha en guldklimp att njuta av i många år framöver, redan nu deras första nia.
Serbien
Petar Ratkov, RB Salzburg (2003)
Lazar Samardzic, Udinese (2002)
Kommentar:
Spelarna ovan är inte med i EM för att peta Dusan Vlahovic/Aleksandar Mitrovic eller Dusan Tadic/Sergej Milinkovic-Savic. Men det finns någonting där för framtiden. Ratkov är en storväxt forward med 193 centimeter (ja, en serbisk forward) men är med för att se och lära. Samardzic är tyskfödd men är en bit längre på sin väg och gjorde sex mål för Udinese i Serie A under säsongen. Absolut en joker att kasta in till ett redan komplett centralt mittfält, där konkurrensen alltså är stenhård.
England
Adam Wharton, Crystal Palace (2003)
Jude Bellingham, Real Madrid (2003)
Cole Palmer, Chelsea (2002)
Kobbe Mainoo, Manchester United (2005)
Kommentar:
Sveriges förbundskapten Jon Dahl Tomasson släppte förra säsongen fram en Adam Wharton på centralt mittfält. Otrolig med boll, gänglig, hårt jobbande. Och läcker. Ett och ett halvt år senare blev han en del av Englands EM-trupp och ordinarie i Crystal Palace. Inte ordinarie i England dock, men han kan bli något speciellt. Jude Bellingham då? Också en talang som är i EM-truppen för att se och lära. SKÄMT ÅSIDO! Jude Bellingham var en av säsongens bästa spelare i världen, där han krönte klubblagssäsongen med Real Madrid med Champions League-titel och ligatitel. Ja just det, det blev också 19 ligamål på 28 matcher. Bellingham kommer in till EM som Englands största nyckelspelare, verkar dessutom vara en härlig människa. Cole Palmer får vänta på speltid innan det vankas straffläggning och Kobbe Mainoo är superintressant. Men inte tillräckligt bra här och nu. Eller?
Grupp D
Polen
Kacper Urbanski, Bologna (2004)
Nicola Zalewski, Roma (2002)
Kommentar:
Kacper Urbanski fick spela ganska mycket under årets Bologna-säsong och är en stor talang att hålla ögonen på inom polsk fotboll. En annan som varit under lupp är Nicola Zalewski. Född i Italien, uppväxt med storklubben Roma, men alltid spelandes med Polen. Sedan U16 har Zalewski valt Polen, något som glatt många polacker. Snabb och tekniskt skicklig wing-back som gör nytta i ett Polen som har använt sig mycket av sina kanter.
Nederländerna
Bart Verbruggen, Brighton (2002)
Ryan Gravenberch, Liverpool (2002)
Ian Maatsen, Borussia Dortmund (2002)
Brian Brobbey, Ajax (2002)
Xavi Simons, RB Leipzig (2003)
Kommentar:
Brighton-målvakten Bart Verbruggen blev förstavalet i Premier League desto längre säsongen led. Han ser också ut att bli förstavalet för Nederländerna i EM då han stod båda genrepen inför EM. Spännande och modern målvakt. Ryan Gravenberch har inte blivit vad Ryan Gravenberch skulle bli, och en given plats i Nederländerna har han inte. Det kan dock ha öppnat upp sig lite för hans fötter med tanke på att Frenkie de Jong är borta från spel, och likaså hårt jobbande Koopmeiners. Ian Maatsen då? Syndabock i Champions League-finalen. Petad som siste man när EM-truppen skulle spikas 7 juni. Tillbaka i truppen några dagar senare efter de Jongs och Koopmeiners skador. Oklart hur han kommer att användas. Användas kommer inte heller Brian Brobbey göras så värst mycket, även om han är något för framtiden. Här och nu och i framtiden kan dock Xavi Simons leverera. Äntligen har han blommat ut, den eviga supertalangen. En talang som blev känd i FC Barcelona redan när han var 7/8 år gammal. Rimligt? Nej. Men nu är herrn lite äldre, och han har äntligen kommit ifatt sin talang. Han spelar på en bra nivå, utlånad från Paris Saint-Germain, och går en lysande framtid till mötes. Både i EM och därefter.
Österrike
Leopold Querfeld, Rapid Wien (2003)
Kommentar:
Stor potential i denna mittback. Här och nu kommer han fajtas allt för mycket om speltid med late bloomern Gernot Trauner, Kevin Danso, Stefan Posch eller Philipp Leinhart. Men han finns med i en trupp på 26 man, lite på David Alabas bekostnad (långtidsskada) och får se och lära. Stark fysiskt och en bra huvudspelare.
Frankrike
Warren Zaire-Emery, PSG (2006)
Bradley Barcola, PSG (2002)
Eduardo Camavinga, Real Madrid (2002)
Kommentar:
Succémittfältaren Zaire-Emery är definitivt här för att stanna i världstoppen, och han är i Frankrike för att konkurrera redan i år. Näst yngst i EM och enda 06:an på listan, men en mycket skicklig fotbollsspelare som spelar väldigt moget för sin ålder. Det gör även Eduardo Camavinga, som varit en suuuupertalang i några år, där han redan nu nått toppen i Real Madrid där han oftast får spela. Intressant spelartyp, härlig att titta på. Det är även Bradley Barcola, som PSG värvade från konkurrenterna Lyon till årets säsong. Finurlig och påhittig, men ändå rakt på mål. Jag önskar att vi får se Barcola i EM, för att bidra med något annat på en fransk kant.
Grupp E
Belgien
Arthur Vermeeren, Atletico Madrid (2005)
Zeno Debast, Anderlecht (2003)
Johan Bakayoko, PSV Eindhoven (2003)
Aster Vranckx, VfL Wolfsburg (2002)
Jeremy Doku, Manchester City (2002)
Kommentar:
Royal Antwerp menar allvar med sin satsning. Det visade man tydligt när man (Mark van Bommel) vågade släppa fram Arthur Vermeeren för ett par år sedan. En jättetalang med belgiska mått mätt, en stor talang med europeiska mått mätt. Han tillhör Atletico Madrid. Lär inte göra alltför mycket väsen ifrån sig i detta EM, men framöver kan hans smartness användas på belgiska mittfältet. En intressant mittback är Zeno Debast. Han blev nyligen klar för Sporting Lissabon efter sina år i Anderlecht. Extremt spännande, och en personlig favorit med sitt fina passningsspel. En personlig favorit är också Man Citys Jeremy Doku. Ut med bollen på hans kant och det blir fart på grejerna. Kvick och extremt bra i en mot en-lägen. Den hårt jobbande mittfältaren Vranckx kommer att bli jättebra i framtiden, och är redan på en hög europeisk nivå. Återstår att se om han och Onana kan bilda ett starkt tvåmanna-mittfält bakom Kevin De Bruyne eller om Domenico Tedesco väljer andra vägar. Johan Bakayoko har gjort 12 mål och nio assist på 33 matcher med ett sinnessjukt PSV Eindhoven under året, och är en liten joker. Fast han har också fått en del speltid under förbundskapten Tedesco. Kvintetten ovan är ett bra kvitto på att Belgien vågar släppa fram unga talanger, och att Belgien fortsätter att producera bra fotbollsspelare för ett kommande decennium också.
Slovakien
Leo Sauer, Feyenoord (2005)
Sebastian Kosa, Spartak Trnava (2003)
Adam Obert, Cagliari (2002)
Tomas Rigo, Banik Ostrava (2002)
Tomas Suslov, Hellas Verona (2002)
Kommentar:
Som man har längtat efter att få bedöma Slovakiens talangfabrik i fotboll. Nåja. Fem spelare födda 2002 eller senare, det är bra skit. Vilka är där för att konkurrera på allvar då? Egentligen bara Tomas Suslov i nuläget. En tidig talang som redan nu har 28 landskamper på kontot (innan EM). Tre mål och fem assist under debutsäsongen i Serie A. Absolut mest förknippad med sin tid i nederländska Groningen. Tomas Rigo, Sebastian Kosa och Adam Obert står på tillväxt där den sistnämnda kanske är närmast speltid i nuläget. Upplever inte Leo Sauer som speciellt viktig för Slovakien här och nu. Men han är spännande. En teknisk ytter och en spelartyp som Slovakien inte fått fram så ofta. Har nog mått bra av att spela i en toppklubb i en bra liga, där landslagsbacken David Hancko säkerligen varit ett bra stöd i Feyenoord.
Rumänien
Radu Dragusin, Tottenham Hotspur (2002)
Kommentar:
Inte världsbäst här och nu, men ack så viktig för Rumänien. Radu Dragusin är en av anledningarna till att Rumänien släppte in sjunde minst mål av alla i EM-kvalet. Har sin styrka i fysiken och snabbheten och visar gärna upp den kanske lite för ofta. Ibland undrar man om han ger en forward ytan för att få visa upp sitt fina försvarsspel och sina tacklingar. En rolig försvarsspelare, om det finns såna.
Ukraina
Ilya Zabarnyi, Bournemouth (2002)
Heorhyi Sudakov, Shakhtar Donetsk (2002)
Volodymyr Brazhko, Dynamo Kiev (2002)
Vladyslav Vanat, Dynamo Kiev (2002)
Kommentar:
Zabarnyi har många sett i Bournemouth och Premier League. Några minns säkert också att han startade EM-åttondelsfinalen mot Sverige under EM 2021, med framgång. Då som 18-åring. Med i truppen då var också Heorhyi Sudakov, som lär bli en startman i år. Finns en skyhög potential i honom. Dribbler, bra passningsspelare och ett bra distansskott. Får gärna komma ut till en topp fem-liga snart. Den kan säkert Brazhko och Vanat också göra. Duons status är dock inte densamma, även om de gjort succé i Dynamo Kiev under säsongen.
Grupp F
Turkiet
Semih Kilicsoy, Besiktas (2005)
Kenan Yildiz, Juventus (2005)
Arda Güler, Real Madrid (2005)
Ahmetcan Kaplan, Ajax (2003)
Bertug Yildirim, Rennes (2002)
Kommentar:
Turkiet har tappat Enes Unal in till EM, vilket är ett tapp på forwardsposition. Kan kanske Bertug Yildirim gå in och ersätta honom? Nja.. Papprena ser bra ut dock. Två mål på tre landskamper. Målen kom i september 2023 mot Japan (träningslandskamp) och Armenien i EM-kvalet. Noll mål på 21 matcher med Rennes under säsongen. Arda Güler då? Han är startman. Född 2005 och Turkiets stora hopp och löfte i framtiden, numera i Real Madrid vilket såklart är unikt och stort. Han får med sig två 05-kompisar i Yildiz och Kilicsoy. Den förstnämnda har ändå 27 matcher i Juve under säsongen (mest inhopp) och kanske ändå är forwarden som Turkiet söker. 90 min mot Italien och 20 min mot Polen (en assist). Ahmetcan Kaplan är nyligen uppkallad och en spännande mittback för framtiden. Semih Kilicsoy har varit en ljusglimt i ett blekt Besiktas under säsong, och jagas av ännu större klubbar från den högsta hyllan i Europa. En joker som i ett ganska blekt Turkiet kan bidra med spelglädje.
Georgien
Gabriel Sigua, FC Basel (2005)
Kommentar:
Enda ynglingen hos debutanterna. De som kan sin georgiska fotboll vet att man alltid är skickliga på att få fram talanger tidigt, där man oftare har bra ungdomslandslag än A-landslag. Denna talang, Gabriel Sigua, är en lång och ståtlig central mittfältare med framtiden framför sig. Kom till Basel förra sommaren och fick 17 framträdanden i schweiziska ligan, mestadels inhopp.
Portugal
Joao Neves, SL Benfica (2004)
Nuno Mendes, PSG (2002)
Antonio Silva, SL Benfica (2003)
Francisco Conceicao, Porto (2002)
Kommentar:
Fyra slagkraftiga spelare i Portugal. Joao Neves har högst potential och har blommat ut i Benfica, har länge setts som en supertalang och kom fram tidigt. Närmast spel är dock vänsterbacken Nuno Mendes, som stormar fram längs vänsterkanten. Mittbacken Antonio Silva kanske inte konkurrerar bort Pepe och Ruben Dias, men han finns där flåsandes. Det gäller också Francisco Conceição, även om han kanske är längst ifrån speltid i nuläget. Blommade ut i år under pappa Sergio i FC Porto.
Tjeckien
Matej Jurasek, Slavia Prag (2003)
Martin Vitik, Sparta Prag (2003)
Adam Hlozek, Bayer Leverkusen (2002)
Kommentar:
Prag-boysen Jurasek och Vitik lär inte spela alltför mycket i sommar men kan se och lära. En annan Prag-boy i Adam Hlozek lär dock spela en avgörande roll. Trots allt uppväxt utanför Brno men det var i Sparta Prag som han kom fram. Blev yngsta Sparta-spelare i tjeckiska ligan när han var 16 år och tre månader. Var en jättetalang och fick mycket speltid tidigt, och det stora genombrottet kom 2020/21 med 15 mål i ligan. Flyttade 2022/23 till Bayer Leverkusen där han spelar än idag. Var mest inhoppare under årets succésäsong men stod för fem poäng på 23 matcher. Given i Tjeckien. Kraftfull ytter, som även kan spela forward.
Uppdaterad 15 juni, 2024
Sportjournalist
hampus@sportnyhet.com
Skriv en kommentar