Expekt

Uppdaterad 25 oktober, 2023

Champions League, officiellt känd som UEFA Champions League, är den mest prestigefyllda turneringen i europeisk klubbfotboll. Turneringen involverar de bästa klubbarna från de bästa fotbollsligorna i Europa. Men var spelas dessa matcher? Svaret är inte så enkelt som man kanske tror. Låt oss dyka djupare in i detta.

Gruppspel och knockout-faser

Champions League-turneringen består av flera faser, inklusive kvalspel, gruppspel och knockout-faser. Under dessa faser spelas matcherna på hemma- och bortaplaner för de deltagande klubbarna. Det betyder att matcherna hålls på olika fotbollsarenor över hela Europa, beroende på vilka klubbar som deltar i turneringen det året.

Till exempel, om Barcelona från Spanien och Liverpool från England deltar i turneringen, kommer matcherna att spelas på Camp Nou (Barcelonas hemmastadion) och Anfield (Liverpools hemmastadion). Hemma- och bortamatcherna ger en rättvis chans för båda lagen att dra nytta av sina hemmabaser och supportrar medan man får jobba lite hårdare för applåderna på bortaplan.

Finalen i Champions League

Medan gruppspel och knockout-faser spelas på hemma- och bortaplaner för de deltagande klubbarna, hålls finalen på en neutral plats. UEFA, som är det styrande organet för europeisk fotboll, väljer platsen för finalen.

Varje år väljs en stad i Europa att vara värd för finalen och den är alltid annorlunda jämfört med fjolårets finalarena. Detta innebär att finalen kan spelas på vilken fotbollsstadion som helst i Europa, oavsett om den stadens klubb deltar i turneringen eller inte.

Till exempel, 2021 års final spelades på Estádio do Dragão i Porto, Portugal, trots att inget portugisiskt lag nådde finalen det året. 2020 års final hölls på Estádio da Luz i Lissabon, Portugal, och 2019 års final ägde rum på Wanda Metropolitano i Madrid, Spanien. Detta är förutbestämt innan den aktuella Champions League-säsongen sparkas igång.

Val av finalplats

Valet av en plats för finalen i Champions League är en komplex process som involverar flera faktorer. UEFA tar hänsyn till kapaciteten på stadion, infrastrukturen i staden, tillgängligheten för fansen och tidigare erfarenheter av att vara värd för stora fotbollsevenemang.

Det är också viktigt att notera att finalen vanligtvis planeras flera år i förväg. Till exempel, finalen 2023 anordnades på Atatürk Olympiastadion i Istanbul, Turkiet, ett beslut som fattades av UEFA redan 2020.

Champions League är inte bara en fotbollsturnering, det är en global händelse som förenar fans från hela världen. Oavsett var matcherna spelas, fortsätter de att locka miljontals tittare och skapa oförglömliga minnen för alla inblandade.