Expekt

Uppdaterad 3 oktober, 2023

Champions League säsongen 2018/2019 var en av de mest spännande och oförutsägbara upplagorna av turneringen. Den höll fansen på tårna från början till slut, med en rad oväntade resultat och fantastiska prestationer. Men när allt kom omkring var det Liverpool FC som stod som segrare, vilket markerade deras sjätte Champions League-titel i historien.

Liverpool FC:s resa till finalen

Liverpool FC:s resa till finalen var inte utan sina utmaningar. De började gruppspelet i Grupp C tillsammans med Paris Saint-Germain, Napoli och Röda Stjärnan (Crvena Zvezda) från Belgrad. Trots att de förlorade tre av sina sex matcher, lyckades de avancera till knockoutfasen på grund av bättre målskillnad jämfört med Napoli, eller snarare att man gjort fler mål i gruppspelet än italienarna.

I åttondelsfinalen ställdes Liverpool mot Bayern München. Efter en mållös match på Anfield, visade Liverpool sin styrka på bortaplan genom att besegra Bayern med 3-1 på Allianz Arena, vilket säkrade deras plats i kvartsfinalen.

I kvartsfinalen ställdes Liverpool mot Porto. De engelska jättarna visade ingen nåd och vann båda matcherna, med en totalseger med hela 6-1 för att avancera till CL-semifinal.

Semifinalen mot Barcelona kommer att gå till historien som en av de mest minnesvärda matcherna i Champions League. Efter att ha förlorat första matchen med 3-0 på Camp Nou, lyckades Liverpool göra en otrolig comeback på Anfield genom att vinna med 4-0, vilket gav dem en plats i finalen. Flera klassiska mål gjordes i hemmasegern mot Barça där bland annat Divock Origis mål efter hörna gick att spela om gång på gång, efter att hörnslagaren Trent Alexander-Arnold lurat en hel fotbollsvärld.

Finalen

Finalen spelades på Wanda Metropolitano i Madrid, Spanien, den 1 juni 2019. Liverpool ställdes mot sina engelska rivaler Tottenham Hotspur, ett Tottenham som hade skrällt sig till CL-final.

Liverpool tog ledningen tidigt i matchen när Mohamed Salah omvandlade en straffspark till mål i den andra matchminuten. Trots att Tottenham hade mer bollinnehav lyckades de inte bryta igenom Liverpools försvar. I den 87:e minuten säkrade Divock Origi Liverpools seger genom att göra 2-0, detta för att skjuta hem Liverpools sjätte CL-titel i historien och den första sedan 2005.

Betydelsen av segern

Segern i Champions League 2019 markerade slutet på en 14-årig väntan för Liverpool. Deras senaste seger i turneringen var 2005, när de gjorde en otrolig comeback mot AC Milan i Istanbul. Denna seger var också den första stora titeln under Jürgen Klopps ledning, vilket bekräftade hans status som en av de bästa tränarna i världen.

Champions League-segern 2019 var en bekräftelse på Liverpools återkomst till toppen av europeisk fotboll. Det var en seger för lagets uthållighet, taktiska skicklighet och ”aldrig ge upp-attityd”. Det var en triumf för Liverpool FC, deras fans runt om i världen och för staden Liverpool.