Champions League 2019/20 kommer att gå ner i historien som en av de mest minnesvärda upplagorna av turneringen, inte bara för den högkvalitativa fotbollen, utan också för de extraordinära omständigheterna som omgav den på grund av COVID-19-pandemin. Den tyska klubben Bayern München stod som segrare, efter att ha besegrat Paris Saint-Germain i finalen.

Bayern Münchens väg till finalen

Bayern München, under ledning av tränaren Hans-Dieter ”Hansi” Flick, hade en imponerande resa till finalen. De inledde gruppspelet i Grupp B tillsammans med Tottenham Hotspur, Olympiakos och Röda Stjärnan. Bayern München dominerade sin grupp och vann alla sina matcher, vilket gav dem maximala 18 poäng.

I åttondelsfinalen ställdes de mot Chelsea. Bayern München imponerade stort och vann båda matcherna, vilket resulterade i en sammanlagd seger med 7-1. I kvartsfinalen ställdes de mot Barcelona, en match som kommer att bli ihågkommen för Bayern Münchens överväldigande seger med 8-2. I semifinalen mötte de Lyon och vann med 3-0, vilket säkrade deras plats i finalen.

Finalmatchen

Finalmatchen spelades den 23 augusti 2020 på Estádio da Luz i Lissabon, Portugal. Det hade varit första gången sedan 1998 som hela slutspelet spelades på neutral mark, på grund av omständigheterna kring COVID-19-pandemin och den klassiska arenan, till vardags hemmaarena för storklubben Benfica, fick även anordna finalen.

Matchen var en jämn och spännande tillställning, med två av Europas mest talangfulla lag. Paris Saint-Germain, under ledning av tränaren Thomas Tuchel, hade flera chanser att ta ledningen i den första halvleken, men Bayern Münchens målvakt Manuel Neuer stod för flera viktiga räddningar.

I den 59:e minuten kom det avgörande målet. Joshua Kimmich slog ett inlägg från högerkanten, som Kingsley Coman nickade in i mål. Det var Comans första mål i en Champions League-final och det säkrade Bayern Münchens sjätte titel i turneringen. Noterbart är att Coman med det målet sänkte sin ungdomsklubb, som han tillhörde i totalt tio år som ung spelare.

Bayern Münchens prestationer

Bayern Münchens prestationer under Champions League 2020 var imponerande. De blev det första laget i turneringens historia att vinna alla sina matcher under en säsong, med en total målskillnad på 43-8. Robert Lewandowski var turneringens bästa målskytt med 15 mål.

Bayern Münchens seger i Champions League 2020 var en bekräftelse på deras status som ett av Europas bästa lag. Med en kombination av erfarenhet, talang och taktisk skicklighet lyckades de navigera genom en svår turnering och stå som segrare i slutet.