Champions League är en av de mest prestigefyllda fotbollsturneringarna i världen, där de bästa klubbarna från Europas olika ligor tävlar om den åtråvärda titeln. 2021 års upplaga av turneringen var inget undantag, med spännande matcher, oväntade vändningar och en slutlig vinnare som skrev historia. Låt oss dyka ner i detaljerna för att ta reda på vem som vann Champions League 2020/2021.

Vinnaren av Champions League 2021

Chelsea FC från England blev mästare i Champions League våren 2021. Det var andra gången i klubbens historia som de lyckades vinna denna prestigefyllda turnering, med deras första seger kommande 2012. Chelsea besegrade Manchester City, en annan engelsk klubb, i finalen som spelades på Estádio do Dragão i Porto, Portugal. Covid-19 pandemin hade en inverkan på matchen, som fick spelas inför en betydligt mindre publik än vad finalen i Champions League brukar göra.

Finalmatchen

Finalmatchen mellan Chelsea och Manchester City spelades den 29 maj 2021. Chelsea vann matchen med 1-0, tack vare ett mål av Kai Havertz i den 42:a minuten. Detta var Havertz första mål i Champions League, vilket gjorde det ännu mer betydelsefullt. Matchen var intensiv och jämn, men Chelsea lyckades hålla sin ledning till slutet och säkra sin andra Champions League-titel.

Chelseas väg till finalen

Chelsea inledde sin Champions League-säsong 2020/2021 i grupp E, tillsammans med Sevilla, Krasnodar och Rennes. Laget toppade gruppen med 14 poäng utan att förlora en enda match. I åttondelsfinalen ställdes de mot Atletico Madrid, där de vann båda matcherna och gick vidare till kvartsfinalen. Där mötte de Porto, och trots en förlust i den andra matchen, gick de vidare tack vare deras seger i den första. I semifinalen ställdes de mot Real Madrid, där de vann den andra matchen efter att ha spelat oavgjort i den första, vilket säkrade deras plats i finalen.

Chelseas nyckelspelare

Under 2021 års Champions League-turnering skiljde sig flera spelare ut för Chelsea. Kai Havertz, som gjorde det avgörande målet i finalen, var en av dem. Andra nyckelspelare inkluderade målvakten Edouard Mendy, som höll nollan i nio av sina tolv matcher i turneringen, och mittfältaren N’Golo Kanté, vars arbete på mittfältet var avgörande för Chelseas framgång.

Betydelsen av Chelseas seger

Chelseas seger i Champions League-finalen 2021 var historisk på flera sätt. Det var deras andra seger i turneringen, vilket cementerade deras plats som en av Europas mest framgångsrika klubbar. Dessutom var det den första Champions League-titeln för deras tränare, Thomas Tuchel, som tog över laget i januari 2021. Slutligen var det också en bekräftelse på den engelska fotbollens dominans, med två engelska klubbar i finalen för andra gången på tre år.